STANJE POD NADZOROM

STANJE POD NADZOROM

Danas je došlo do znatnijeg smanjenja vodostaja Neretve te nešto manje i Norina, Ipak podzemne vode i vrela su  bili jači od mnogih podova i zidova po kućama od kojih su mnoge iznad visine razine Norina i Neretve, te je voda i jučer prodirala u neke kuće u Krvavcu i Podrujnici.

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je danas proglasio elementarnu nepogodu za područje grada Metkovića, općine Kula Norinska te naselja Komin, Šarić Struga, Rogotin i Staševica. U nedjelju navečer je župan bio u obilasku Neretve te u Krvavcu gdje se sastao s čelnicima općine i obećao pomoć županije sukladno njenim mogućnostima, a obećao se založit i kod resornih ministarstava. Općina Kula Norinska je u tom smjeru već i poduzela određene korake.

Iako je u Krvavcu stanje bilo vrlo teško i na nekin način je Krvavac bio umanjena preslika Metkovića, Krvavac je dočekao poplavu puno spremnije i s više organiziranosti. Naime Općina Kula Norinska je preko Hrvatskih voda na vrijeme osigurala dovoljan broj vreća s pijeskom, a stanovništvo je bilo spremnije na suradnju i pomoć jedni drugima.

Također je i 08. siječnja iznimno brza bila reakcija nasipanja napukle brane kraj bunkera na izlazu iz Krvavca (prema Opuzenu) a koje nasipanje je spasilo veći dio Krvavca od poplavljivanja.

Unatoč tome što Norin velikom brzinom izllijeva u Neretvu, pad razine vode je usporen zbog velikog priliva voda koje dolaze iz Hercegovine i okolnih brda.
Vremenske prilike u idućih 48 sati bi trebale povoljno utjecati na smanjenje svih vodostaja, ali su općinska tijela i dalje u pripravnosti.



Skip to content