U LAGU NERETVE I NAŠA OPĆINA

U LAGU NERETVE I NAŠA OPĆINA

U ponedjeljak 17. prosinca u Gradskom kulturnom središtu održana je Osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe Dubrovačko-neretvanske županije za područje gradova Metkovića, Opuzena, Ploča i općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablja. Skraćeno „LAG Neretva“ je vrlo bitna organizacija koja, vrlo pojednostavljeno rečeno, doprinosi boljem bodovanju i statusu projekata koji će se iz doline Neretve kandidarati za projekte koje financira Europska unija u sklopu IPARD programa.

Skupštini je prethodilo 7 radnih sastanaka ,  na osnivačkoj skupštini pojavio se popriličan broj ljudi iz svih sektora iz cijele Neretve – čak 63 predstavnika općina, gradova, poduzeća, udruga, javnih tijela, ustanova, OPG-ova i fizičkih osoba. Od toga broja čak 8 osoba je bilo iz naše općine. Uvjet za sudjelovanje u skupštini je bila samo punoljetnost za fizičke osobe, a za pravne osobe sudjelovanje predstavnika te pravne osobe, ustanove ili tijela.

Za predsjednika LAG-a je većinom glasova izabrana Željko Bjeliš iz Opuzena, a  za dopredsjednike su izabrani Nikolina Mrdalj iz Grada Opuzena te Ivanka Pažin iz Javne ustanove Izvor Ploče.

No zanimljivost je da je u Upravni odbor koji čini ukupno 9 članova, izabrano čak 3 osobe koje su povezane s općinom Kula Norinska. Izabrani su djelatnica Općine Kula Norinska Meri Doko dipl.iur., Nikolina Jakić mag.oecc iz Momića (kao najmlađi član!), te bivša djelatnica općine Kula Norinska Monika Sršen rođ. Bezer.

Ovakvim „predstavništvom“ Općina Kula Norinska samim time dobiva par bodova ukoliko se bude javljala na natječaje iz IPARD Programa EU, a imati će zasigurno i bolji uvid u mogućnost korištenja tih fondova.

Inače izbor Upravnog odbora se vrši po strogo određenom ključu. Upravni odbor ima 9 članova (3 čine predsjednik LAG-a Neretva i 2 dopredsjednice) pa se pristupilo izboru preostalih 6 članova. Od toga najmanje 20% moraju biti iz javnog sektora (općine i gradovi), najmanje 50% moralo biti iz civilnog sektora (fizičke osobe, obrtnici, poduzeća i udruge), te najmanje 30% žena, a postoje i dobni cenzusi. Nakon što se kandidarao poveći broj ljudi, da bi se zadovoljila stroga forma strukture članova, razvila se poduža rasprava te je nakon povlačenja dijela kandidatura, jednoglasno izabrano 6 članova Uprave LAG-a.

Članovi Upravnog odbora
1. Željko Bjeliš kao fizička osoba (iz Opuzena)
2. Ivanka Pažin kao predstavnica Javne ustanove „Izvor“ Ploče (iz Ploča)
3. Nikolina Mrdalj kao predstavnica Grada Opuzena (iz Opuzena)
4. Nikolina Jakić kao fizička osoba (iz Momića)
5. Monika Bezer Sršen kao predstavnica Općine Slivno (iz Blaca)
6. Meri Doko kao predstavnica Općine Kula Norinska (inače iz Metkovića)
7. Branko Vidović kao fizička osoba
8. Zrinka Antunović – Čotić kao fizička osoba (iz Otrić-Seoca)
9. Tomislava Bule – Radaljac kao predstavnica Klub športova na moru, Reful (iz Ploča)

Članovi Nadzornog odbora

1. Ana Vlahov ispred Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića,
2. Miodrag Kiridžija ispred Udruge voćara Mandarina
3. Drago Sršen kao fizička osoba (iz Metkovića)

Sve osobe rade na volonterskoj bazi, a jedini profesionalac će biti tajnik Udruge za kojeg će se raspisati natječaj kada LAG Neretve u skorom razdoblju postane potpuno funkcionalan.



Skip to content