ALARMANTNO STANJE ZBOG POPLAVA

ALARMANTNO STANJE ZBOG POPLAVA

Posljednjih dana velike oborine i topljenje snijega u BiH su uzrokovale ogroman pritok voda koje neretvanski sliv nije bio u stanju primiti u tako kratkom vremenu, uslijed čega je diljem Neretve, pa tako i naše općine, došlo do poplava koje ugrožavaju normalno odvijanje života.

Iako je općina Kula Norinska sa većinom svojih naselja na zadovoljavajućoj nadmorskoj visini, mjesto Krvavac, inače najniže po nadmorskoj visini, ugroženo je od plimnog vala koji je jučer stigao dosegao vrlo zabrinjavajuću razinu.

06 i 07. siječnja je voda prodrla u selo, a par u kuća je poplavila i dio prizemlja. Tako su kuće Nikole Rakića, Andrije Gnječa – Kendre i Ede Batinovića u Krvavcu najugroženije zbog prodora vode u kuću, pa su se tijekom današnjeg dana cijeli dan na tom predjelu mogli čuti mnogobrojni motori koji su radili na ispumpavanju.

Povodom ove izvanredne situacije u Neretvi je danas boravio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Anđelko Drnas direktor Hrvatskih voda za VGO Dalmacije, stručnjaci za obranu od poplava, predstavnici policije, vatrogasaca, Službe 112, svih gradova i općina s područja Neretve te su donesene odluke o provođenju hitnih mjera s ciljem sprečavanja poplave naselja.

Na sastanku se moglo čuti da su predstavnici nadležnih sužbi u stalnom kontaktu s elektroprivredom u BiH, odnosno nadležnim tijelima koja reguliraju protok voda na branama, te je dogovoreno što je veće moguće ustezanje od puštanja vode s ciljem sprječavanja pojačavanja glavnog udarnog vala. Najveća razina vode se očekuje u noći sa 08. na 09. siječnja (petak na subotu) zbog jakog juga i povećanja razine mora, pa se ujedno sa velikom neizvješnoću očekuje kako će narod doline Neretve proživjeti subotu i nedjelju.
Dogovoreno je i rješavanje pitanja ugroze gornjeg Krvavca na način da se iduće godine izgradi nasip Malo blato – Krvavac te pumpna stanica koja bi izbacivala višak vode.
Također je dogovoreno da na rapolaganju u idućih najkritičnijih 48 sati bude kamion za pijeskom i vrećama.

Krvavac riva

U mjestu Krvavac je brzom intervencijom spriječena katastrofa kraj kuće Jure Batinovića „Martinčića“ gdje je došlo do napuknuća male brane, ali je sa 20-ak kamiona materijala prodor vode zaustavljen te ugroženi dio mjesta Krvavac zasada obranjen.

U mjestu Podrujnica u predjelu Bezera voda riječice Norin je tijekom dana obuhvatila manji dio državne ceste Metković – Vrgorac, ali je tijekom večer prekrila taj dio ceste iako se i da lje može bez problema, ali uz oprez,  proći tim dijelom ceste.

Podrujnica – predio Bezeri

Ovim putem pozivamo i sve osobe koje su u mogućnosti staviti se na raspolaganje onim najugroženjima da to i učine ukoliko se ukaže potreba za tim.

08. siječnja 2009.Skip to content