STANJE KRAJNJE ALARMANTNO

STANJE KRAJNJE ALARMANTNO

Tijekom dana se očekuje stizanje novih količina voda koje će vjerojatno dignuti nivo Neretve za par centimetara. No dobra vijest je da će brane na Neretvi pokušati smanjiti propuštanje voda jer su smanjene padaline na području Bosne i Hercegovine.

U idućih nekoliko sati se očekuje dodatno, ali sporije povećanje razine vode koja stiže iz BiH. Procjenjuje se da će do 20 sati voda rasti, da bi se nekon toga stabilizirala i očekuje se da bi u ponedjeljak i utorak moglo doći do opadanje vodostaja Neretve.

Norin je pak teže predvidljiv jer na njega utječju ponajviše razni manji pritoci kao i brojne podzemne vode i vrila koje nisu u direktnom nadzoru hidroeletrana na Neretvi, pa je njegovo ponašanje neprdvidiovo u idućim satima.

Ono što je sigurno jest da su  i Norin i Neretva tijekom noći sa subote na nedjelju narasli 10-ak cm.

Stanje po mjestima:

U Krvavcu (Gornjem Krvavacu) se voda povećala i obuhvatila veći broj kuća tako da je oko 30 kuća u izolaciji izravno ugroženo ili potopljeno. Hrvatske vode su postavile jednu pumpu kojom se pokušava smanjti razina vode u Gornjem Krvavcu, a dostavljene su i veće količine vreća s pijeskom koje su lokalni ljudi već postavili na kritična mjesta. Razina Neretve je već prerasla razinu većeg dijela sela, ali se nasuta brana još uvijek drži.

U Momićima je poplavljeno prizemlje kuće Huberta Plećaša.

U Matijevićima je voda ušla u vrt i Jure Nikolića, a li nedostaje još par centimetara do ulaza u prizemlje.

U Podrujnici je voda presjekla cestu na predjelu Bezera i cesta Metković- Vrgorac je zatvorena osim za kamione i eventualno terenska vozila i kombije.

U Kuli Norinskoj „jaža“ prijeti kućama Jerkovića „Cundure“ i Batinovića.

U Krvavcu II poplave nema iako mjestimice voda probija na cijevima koje su prokopane prema Neretvi iz pravca kuća.

Cesta između Metkovića i Kule Norinske je na manjem dijelu prekrivena vodom, ali još uvijek prohodna za sva vozila.

Poplava djelomice ometa normalno provođenje izbora u Podrujnici i Krvavcu.Skip to content