SASTANAK O UPRAVLJANJU ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM VRIJEDNOSTIMA

SASTANAK O UPRAVLJANJU ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM VRIJEDNOSTIMA

Danas je održan sastanak stručnog tima sastavljen od dužnosnika i djelatnika Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, tvrtke Elektroprojekt, Hrvatkih voda s jedne te nekoliko predstavnika raznih interesnih skupina u cilju što bolje izrade Plana upravljanja zaštićenim područjima u dolini Neretve (park šuma Šibanica, ornitološki rezervati: Orepak, Podgrede, Prud, zaštićeni krajobrazi: jezero Modro oko i jezero Desne, ornitološko-ihtiološki rezervat ušće –Osinj)

Razlog sastanaka stručnog tima s lokalnim predstavnicima je što bolje upoznavanje sa željama i problemima stanovništva i raznih interesnih skupina vezanim za zaštićena područja u dolini Neretve.
Za općinu Kula Norinska je posebno interesantan ovaj Plan upravljanja jer se 3 područja nalaze na njenom teritoriju.

Na sastanku su nazočili dr. sc. Stjepan Mišetić, prof. dr. sc.Ognjen Čaldarević, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, mr. sc. Eugen Draganović  iz Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode i Kornelija Pintarić, ravnateljica Uprave za zaštitu prirode, dok su predstavnici lokalnih skupina su bili načelnik Kula Norinska Nikola Krstičević, Ivo Dragović Crta (Restoran Lopoč), Ivan Kaleb (Udruga lađara “Norin” Matijevići), Mate Šprlje- poljoprivrednik,  Nebojša Jerković (braniteljska zadruga Modrozelena), Joško Erceg (Hrvatske vode), dipl.sociolog Meri Rogošić (Udruga Divina Natura), Ivan Stanović (Ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti na području DNŽ).

Prema ocjeni sudionika sastanak je bio vrlo konstrutivan, a gosti iz Zagreba su ocjenili da bi ovakva suradnja s lokalnim stanovništvom, drugim subjektima i općinom bila poželjna u cijeloj Neretvi.

Planom upravljana zašićenim područjima u Neretvi bi se zaštićena područja trebala dovesti u stanje koje će biti prihvatljivo ne samo prirodi, već i čovjeku, odnosno da se postigne da i čovjek i priroda budu zadovoljni te je svrha ovakvih sastanaka upravo čuti mišljenja i potrebe lokalnih ljudi. S obzirom da je sastanak bio vrlo konstruktivan ne sumnjamo da će se sugestije i prihvatiti.Skip to content