USKRS U ŽUPI BAGALOVIĆI

USKRS U ŽUPI BAGALOVIĆI

Uskrs, vrijeme kada se prisjećamo smrti i uskrsnuća Gospodina našega, budi u nama razmišljanja o ptanjama kroz koje je prolazio Isus. Nevin, bičevan, mučen, vrijeđan, ismijavan, nosi svoj križ, stojički podnoseći sve patnje koje mu se nanose.

Mi s druge strane biramo uvijek lakše puteve, uvijek kraće staze, uvijek smo spremniji poviti se pred nepravdom, nemoralom i izbjeći na taj način muku koju pravda, moral ili časno ponašanje nalaže.

Uskrsni običaji nekada i sada su se mijenjali, ali srž je ostala. Procesija Velikog Petka kroz koju pratimo muku Gospodina našega „Isukrsta“, kako bi naši stari govorili, zoran je primjer održanja tradicije koja je neko vrijeme bila zanemarena, odnosno svedena na malu procesiju, ali je zadnjih 10-ak godina većim dijelom vraćena na rutu kojom je nekad prolazila (iako ne u potpunosti).

Žudije u našoj župi, tradicija koja se održala cijelo stoljeće, nekada su bile odjevene u uniforme kraljevske mornarice.

(klikni na fotografiju za veći format)

Na ovoj fotografiji snimljenoj 1937 ili 1938 godine se nalaze Žudije – Straža Svetoga Groba Župe Bagalovići. Snimljena je na bivšem bočnom ulazu u crkvu Gospe Karmelske (zazidan kamenom prije par godina tijekom rekonstrukcije crkve).
Na nogama s lijeva na desno: Ante Šprlje – Špica iz Matijevića i Tomo Ćelićiz Podrujnice,
S lijeva na desno sjede: Ivan Nikolić – “Ivić” iz Matijevića, Krešo Nikolić iz Momića, Ivan Nikolić “Bogomoljac” iz Kule Norinske, Ante Hrstić “Puše” iz Momića,

Dole sjede na podu s lijeva na desno Mirko Prusac iz Podrujnice i Ivan Šprlje “Šepo” iz Matijevića.
U to vrijeme Čuvari Svetog Groba su bili obučeni u uniforme Kraljevske mornarice (SHS), a što je vidljivo i na kapama na kojih većini piše “Kraljevska mornarica“, dok je na drugim kapama napisano “Straža S. Groba“. Straža se držala sa napunjenim lovačkim puškama. Inače običaj je bio da se misa drži subotom jutri u 10 sati, za razliku od današnjeg običaja da se drži u 23 sata i da tijekom pjevanja “Glorije” (danas “Slava”) Straža istrči kroz crkvu vani i vani prilikom istrčavanja puca u vis kao slava Bogu uskrslomu.

Danas je običaj nešto drugačiji. 16 čuvara Kristova Groba obučeni u kopiju staororimskih vojnih odora s kopljima ulaze u crkvu stupajući i tako izmjenjuju straže pa strogo određenim pravilima izmjene. Pravilo je Župe Bagalovići da u Žudije mogu ući samo neoženjene osobe. Kada se na Veliku Subotu zapjeva “Slava” Zapovjednik uvlači mač u korice, sve se Žudije počnu njihati i potom padaju, te ne nakon par sekundi “bude” i istrčavaju iz crkve, a nakon što se na mjesto Groba postavi kip uskrslog Krista, Žudije se dolaze pokloniti.Skip to content