OBRANA OD POPLAVE NORINA ZAOBIŠLA MJESTA UZ NORIN

OBRANA OD POPLAVE NORINA ZAOBIŠLA MJESTA UZ NORIN

Iako već desetljećima postoje problemi s poplavama na području grada Metkovića većim dijelom uzrkovanim zbog riječice Norin i zbog neuređenih kanala na području Metkovića, Grad Metković je u suradnji s Hrvatskim vodama konačno pokrenuo projekt obrane od poplava desne strane rijeke Neretve, te su poduzeti određeni koraci za rješavanje tog dugogodišnjeg problema.

No ono što se također desetljećima zna jest to da se taj problem ne može rješavati parcijalno jer utjecaj projekta obrane od poplava se znatno tiče i općine Kula Norinska koju nitko nije konzultirao ili uopće joj dostavio na znanje bilo kakav projekt, ideju ili neki dokument iz kojeg bi bilo vidljivo kakav utjecaj će projekt obrane od poplava desne strane rijeke Neretve imati na mjesta Podrujnica, Momići, Matijevići i Kula Norinska.

Tijekom siječanjskih poplava ove godine, bili smo svjedoci da su mnogobrojne kuće, konobe, garaže, voćnjaci i druge poljoprivredne površine te druga dobra na području Podrujnice, Momića, Matijevića i Kule Norinske bili ugroženi.

Projektom obrane od poplava desne strane rijeke Neretve nisu sagledane posljedice koji će takav projekt imati na gore spomenuta naselja. Sama logika govori da će nakon što se velike količine vode koje su se razlijevale desnom obalom Metkovića (Glibuša, Crni put, Jerkovac, Duvrat), “preusmjere” nazad u tok Norina, povećati razina Norina, odnosno poplavna razina na području naselja u općini Kula Norinska koji se dotiču Norina.

Prema riječima dipl.ing.Joška Ercega, voditelja ispostave Hrvatskih voda u Opuzenu, zasada nije planirana zaštita naselja Podrujnica, Matijevići, Momići i Kula Norinska iako su u Hrvatskim vodama svjesni da su dijelovi tih naselja na nižim kotama ugroženi. Obrana od poplava je skup i složen projekt, no to sigurno ne tješi stanovnike naše općine koji svake godine strepe kad se zaredaju veće padaline.

Zbog svega navedenog Općina Kula Norinska je uputila dopis Hrvatskim vodama u kojem je zatražen uvid u projekt o obrane od poplava desne strane rijeke Neretve te je zatražen sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda na kojem bi se razjasnile mnogbrojne nejasnoće i upiti stanovnika općine Kula Norinska.

Iako je dosadašnja suradnja s Hrvatskim vodama bila na zavidnoj razini, intencija Općine Kula Norinska je da se svim potencijalno ugroženim područjima naše općine pruži maksimalna zaštita bez obzira na poteškoće i cijenu, posebice stoga što su Hrvatske vode po Zakonu o vodama dužne voditi računa o zaštiti od poplava.

Fotografije za koje se nadamo da ih nećemo imati prilike više snimiti u Momićima, Matijevićima i PodrujniciSkip to content