VETERANI 4. GARDIJSKE NA MASLENICI

VETERANI 4. GARDIJSKE NA MASLENICI

Veterani 4. brigade podružnice za Dubrovačko – neretvansku županiju, zajedno sa svojim kolegama i suborcima iz Splita, Knina, Zadra, Sinja, Imotskog i drugih mjesta obilježili su 18. obljetnicu akcije Maslenica.
Početkom Domovinskog rata Hrvatska je ostala rascijepljena na dva dijela, Dalmaciju i ostatak Hrvatske. Neprijateljska vojska presjekla je Jadransku magistralu na Maslenici i stigla do predgrađa Zadra čime je prekinula cestovnu komunikaciju Dalmacije s ostatkom Hrvatske miniravsi stari Maslenički most. Promet se tada odvijao preko otoka Paga i trajektima Prizna-Žigljen. U tri dana trajanja akcije Maslenica (22.-25.siječnja 1993.godine) oslobođeno je 15-ak sela u zadarskom zaleđu, a među ostalima i bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i brana Peruča kod Sinja. Srpski agresor je odmaknut 13 kilometara od Zadra. Zapovjednik akcije je bio general Janko Bobetko, a operativni zapovjednik general Ante Gotovina. U blizini porušenog masleničkog mosta sagrađen je pontonski most koji je u više navrata bio meta neprijateljskom topništvu. Po završetku akcije uslijedile su teške svakodnevne pješačko-diverzantske i teknovske borbe s neprijateljem koji je dovlačio sve najbolje postrojbe iz okupiranih krajeva Hrvatske, Bosne te Srbije nastojeći povratiti izgubljene položaje sto mu nije uspjelo. Svakodnevno se izmjenjivalo nekoliko neprijateljskih tenkovsko-topničko pješačkih napadaja a tisuće granata bile su redovna porcija po našim položajima.
Veterani 4.gardijske brigade, su uz brojna braniteljska izaslanstva, izaslanstva HV i MUP-a te Vlade RH položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicma 3.gardijske brigade „Kune“ u Kašiću podno križa od slavonskog hrasta.  Položili su vijence potom kod spomenika poginulim pripadnicima 4.brigade uz Jadransku magistralu kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. Veterani su potom pohodili nekadašnju prvu crtu bojišnice prisjećajući se teških i slavnih trenutaka. Nakon toga produžili su do Paljuva gdje su položili vijenac na mjesto pogibije suborca pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca koji je poginuo 29.siječnja 1993.godine. Obišli su i razgledali mjesto koje je u srpskoj agresiji bilo potpuno spaljeno i uništeno a nakon akcije i oslobođenja bio je prva crta bojišta. Vijenac su položili i njegovi sumještani iz Krvavca u općini Kula Norinska. Put su nastavili do desetak kilometara udaljenog Novigrada gdje su sudjelovali na svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije nakon čega je u organizaciji općine Novigrad priređen ručak za sve.
Na ulazu u Novigrad, kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 2.gardijske brigade-Gromovima, veterani četvrte položili su vijenac i zapalili svijeće. (ovi maratonci su sa zadarskog područja)
U povratku veterani su iskoristili prigodu da svrate u Zadar i obiđu znamenitosti ovog lijepog grada.

Veterani 4.brigade podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju, zajedno sa svojim kolegama i suborcima iz Splita, Knina, Zadra, Sinja, Imotskog i drugih mjesta obilježili su 18.obljetnicu akcije Maslenica.
Početkom Domovinskog rata Hrvatska je ostala rascijepljena na dva dijela, Dalmaciju i ostatak Hrvatske. Neprijateljska vojska presjekla je Jadransku magistralu na Maslenici i stigla do predgrađa Zadra čime je prekinula cestovnu komunikaciju Dalmacije s ostatkom Hrvatske miniravsi stari Maslenički most. Promet se tada odvijao preko otoka Paga i trajektima Prizna-Žigljen. U tri dana trajanja akcije Maslenica (22.-25.siječnja 1993.godine) oslobođeno je 15-ak sela u zadarskom zaleđu, a među ostalima i bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i brana Peruča kod Sinja. Srpski agresor je odmaknut 13 kilometara od Zadra. Zapovjednik akcije je bio general Janko Bobetko, a operativni zapovjednik general Ante Gotovina. U blizini porušenog masleničkog mosta sagrađen je pontonski most koji je u više navrata bio meta neprijateljskom topništvu. Po završetku akcije uslijedile su teške svakodnevne pješačko-diverzantske i teknovske borbe s neprijateljem koji je dovlačio sve najbolje postrojbe iz okupiranih krajeva Hrvatske, Bosne te Srbije nastojeći povratiti izgubljene položaje sto mu nije uspjelo. Svakodnevno se izmjenjivalo nekoliko neprijateljskih tenkovsko-topničko pješačkih napadaja a tisuće granata bile su redovna porcija po našim položajima.Veterani 4.gardijske brigade, su uz brojna braniteljska izaslanstva, izaslanstva HV i MUP-a te Vlade RH položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicma 3.gardijske brigade „Kune“ u Kašiću podno križa od slavonskog hrasta.  Položili su vijence potom kod spomenika poginulim pripadnicima 4.brigade uz Jadransku magistralu kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. Veterani su potom pohodili nekadašnju prvu crtu bojišnice prisjećajući se teških i slavnih trenutaka. Nakon toga produžili su do Paljuva gdje su položili vijenac na mjesto pogibije suborca pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca koji je poginuo 29.siječnja 1993.godine. Obišli su i razgledali mjesto koje je u srpskoj agresiji bilo potpuno spaljeno i uništeno a nakon akcije i oslobođenja bio je prva crta bojišta. Vijenac su položili i njegovi sumještani iz Krvavca u općini Kula Norinska. Put su nastavili do desetak kilometara udaljenog Novigrada gdje su sudjelovali na svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije nakon čega je u organizaciji općine Novigrad priređen ručak za sve.Na ulazu u Novigrad, kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 2.gardijske brigade-Gromovima, veterani četvrte položili su vijenac i zapalili svijeće. (ovi maratonci su sa zadarskog područja)U povratku veterani su iskoristili prigodu da svrate u Zadar i obiđu znamenitosti ovog lijepog grada.


Općina Kula Norinska se zahvaljuje Veteranima 4. gardijske brigade na ustupljenom teksu i fotografijamaSkip to content