NAŠI LADJARI SE OTISNULI PUT OTVORENOG MORA

NAŠI LADJARI SE OTISNULI PUT OTVORENOG MORA

Oko 21.40 lađari su nakon svečanog dočeka u Pločama krenuli najkraćim putem preko Jadranskog mora.

Svečani doček su uveličali Kominska seljačka glazba te Predsjednik Sabora Luka Bebić, dožupanica Marija Vučković, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić te mnogobrojne druge osobe iz javnog života.

Više stotina ljudi se okupilo da isprati lađare na zadnjem stajalištu prije ulaska na otvoreno more.

Ploče su dostojanstveno organizirali doček. Prije Ploča lađari su stali u Krvavac i Rogotin gdje su također dočekani do mještana. U Krvavcu II je bila izmjena posada jer je dogovoreno da će sve posade veslati kroz Neretvu. U Krvavcu II je pratnju krenula i domaća ekipa koje je pratila sve do Komina izabrane lađare.

Zasada (22.45) more je mirno, nebo je vedro i prognoza za idućih para sati je povoljna. Potpuni mrak razbijaju samo svjetla ratnog broda HRM „Andrija Mohorovičića“ koji sa svojom dužinom od 78 m ipak predstavlja skromno plovilo za smještaj 40 lađara, 10 novinara, te 10 organizatora, logističara i uzvanika, te 39 članova posade (ukupno 99 osoba), zbili su se na brodu dijeleći svaki centimetar broda. Jednom kuharu će lađari pomagati u kuhinji, opsluživanju i svim drugim potrebnim stvarima.

40 lađara je podijeljeno u 4 ekipe – crvenu, bijelu, plavu i narančastu.

Bijela ekipa – ekipa s najviše lađara iz naše općine

Nešto prije ponoći se očekuje da će se narančasta posada mijenjati. Kako dosada nije bilo vježbanja ovog manevra (s broda u lađu i obrnuto), i to predstavlja za lađare određeno psihičko opterećenje.

Napetost lađara i protoklarne stvari su zapravo bili i najveće opterećenje danas. Težak dan za organizatora i lađare zbog silnog očekivanja ne završava jer će se tijekom cijele noći vršiti zamjene posada svako 2 sata..Skip to content