NAŠI LADJARI KREĆU SUTRA LADJOM PREKO JADRANA

NAŠI LADJARI KREĆU SUTRA LADJOM PREKO JADRANA

U petak, 18. lipnja u organizaciji Udruge lađara Neretve 40 sinova Neretve, od kojih čak 9 predstavnika ekipa iz naše općine, krenut će na neizvjesni put preko Jadrana s lađom i veslima. Za ovaj pothvat naporno su više od 2 mjeseca na vodi trenirali i lađari iz ekipa iz naše općine i to: Norin Matijevići 3 (Marin Nikolić, Ivan Lacku, Izvor Škubonja), Krvavca II 2 (Ante Kaleb i Dražen Jelčić), Škrape Momići 1 (Marko Dominiković), Krvavca 1 (Boro Jelčić) i Sv. Jure Desne 2 (Jure Markić i Jurica Šetka). Sv. Roko Podrujnica nije kandidirao svog predstavnika.

Cilj ovog projekta pod nazivom “Tragovima pradjedova” je spojiti lađom Moliške Hrvate u Italiji i Hrvatsku, a ujedno pokazati da volja neretvanskog čovjeka može nadvladati i nezamislive prirodne prepreke.

Naime, u pokrajini Molise na jugu Italije živi hrvatska manjina koja se tu doselila oko 1500. godine bježeći pred navalom Turaka. Smatra se da su izbjegli s područja između Cetine i Neretve u plovilima sličnim neretvanskim lađama rutom koju lađari planiraju sada ponoviti. Kontakt sa Moliškim Hrvatima uspostavljen je još 2002.godine kada je jedna njihova posada nastupila na Maratonu lađa i od tada postaje redovni sudionik Maratona lađa.

Lađari su za preveslavanje Jadrana trenirali na vodi više od 2 mjeseca izveslavši oko 400 km, a izabrani su tako da je svaka ekipa slala svoje predstavnike koji su sposobni i voljni sudjelovati u ovakvom pothvatu, te koji su uspjeli izdržati naporne treninge.

Očekuje se da bi preveslavanje trajalo oko 30 sati, a odradit će ga 4 posade koje će se smjenjivati nakon 2 sata veslanja tako da će svaka posada veslati oko 7 do 8 sati, što čini 3-4 Maratona lađa.

Duljina rute je oko 250 km, a dodatnu težinu će činiti očekivane vremenske nepogode što ovaj pothvat čini jednim od najzahtjevnijih pomorskih pothvata u povijesti Hrvata.

Za sigurnost lađara će se brinuti brod Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić” koji će ujedno biti i logistička baza za lađare gdje će se odmarati za vrijeme dok ne veslaju, a na brodu će se nalaziti i liječnička podrška i predstavnici medija.

Ovaj vrlo zahtjevni projekt odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH Luke Bebića i Predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfranca Finija.

PROGRAM ISPRAĆAJA 18.lipnja 2010., PETAK:

Metković, 18.lipnja u 17:30 sati: na Neretvi kod Lučkog mosta, program svečanog ispraćaja lađara nakon čega prva postava lađara vozi lađu rijekom Neretvom, rutom maratona prema Opuzenu

Opuzen, 18.lipnja u 19:00 sati: dolazak lađe u Opuzen, pozdravni govor gradonačelnika na Velikoj rivi. Lađari nastavljaju dalje rutom maratona lađa, Neretvom i Crnom rijekom…

Ploče, 18.lipnja u 20:30 sati: dolazak u Ploče na ulazu u luku (kod zadnjeg mosta); smjena posada; pozdravni govor gradonačelnika; nastavak plovidbe…

Ruta od Ploča preko neretvanskog kanala nezaustavno vodi prema vrhu poluotoka Pelješca te pored Korčule najkraćom rutom prema Italiji

Posade će činiti deseteročlana posada: 8 veslača, bubnjar i parićar tj. kormilar. Kako bi lađa bila što viša iznad vode, posadu će činiti osam veslača (maraton voze desetorica, po pet na svakoj strani lađe).

PROGRAM U ITALIJI 20.lipnja 2010., nedjelja:

10.00 sati-Dolazak lađe i hrvatske delegacije u Termoli u Jedrilicarski klub “M. Cariello”, Ulica Rio Vivo; doček ekipe, pozdravni govor predstavnika vlasti,

13.00 sati-Ručak u restoranu “La Quercia”, Ulica  Elba 1, Termoli,

16.00 sati-posjeta lađara Moliškim općinama hrvatskog porijekla:

    • Acquaviva Collecroce “Kruć”
    • San Felice del Molise “Filić”

17.30 sati-Sveta misa u crkvi “Santa Maria di Costantinopoli” Montemitro (Mundimitar)

20.00 sati-Večera u restoranu “Il vecchio tratturo” u blizini Montemitra; noćenje u B&B  Acquaviva Collecroce – Montemitro.

21.lipnja 2010., ponedjeljak

povratak brodom HRM u jutarnjim satima.

Na stranicama Maratona lađa www.maraton-ladja.hr se mogu naći i ostali detalji vezani za planirano preveslavanje Jadrana.Skip to content