RJEŠAVANJE ZEMLJE U LUKAMA

RJEŠAVANJE ZEMLJE U LUKAMA

KREĆE SE S RJEŠAVANJEM ZEMLJE U LUKAMA

Danas su se u Opuzenu sastali gradonačelnik Grada Opuzena Ivo Mihaljević i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević. Tema sastanka je bila rješavanje problema sa zemljištem na području zv. “Luke”, a koje se nalaze na području k.o. Opuzen i administrativnog područja grada Opuzena. Obzirom da oko 75% privatne zemlje na tom području imaju mještani općine Kula Norinska, Općina Kula Norinska je itekako zainteresirana za rješavanje problema nepostojanja uređenih imovinsko-pravnih odnosa i međa na tom predjelu.

Naime povratom zemljišta koje je nekadašnje poduzeće PIK “Neretva” nezakonito oduzelo, problemi nisu rješeni jer su tijekom 40-ak godina korištenja tog zemljišta od strane navedenog poduzeća, sve međe uništene, probijeni su putevi te napravljena kanalska mreža, a većim dijelom i preko privatnih parcela.

Stoga su rješenja Ureda državne uprave kojima im se vraća oduzeta zemlja bila samo papir koji im nije omogućavao stvarni povrat jer nitko više nije mogao odrediti gdje mu je točna pozicija zemlje, bez straha da ne uđe u susjdovu parcelu.

Godinama je ovaj problem stajao neriješen i nije se postizao pomak u rješavanju problema iako su vlasnici kojima je vraćena zemlja nastojali raznim načinima naći razumijevanje raznih institucija.

Početkom izlaganja katastarske izmjere i knjiženja zemljišta na području k.o. Opuzen uspjelo se dogovoriti da se krene u postupak komasacije – postupak u kojem se sve zemlje praktički spoje u jednu parcelu, a onda se zemlja na principima ekonomičnosti, pravednosti i zakonitosti, dijeli uu što većim komadima. Tako bi vlasnici koji su imali zemlju na više područja, sada mogli dobiti svu površinu na samo jednoj parceli.

Današnji sastanak je bio zapravo kruna svega jer je konačno nađen zajednički jezik. Naime po Zakon u komasaciji nositelj komasacije je Grad Opuzen pa je uložen maksimalan napor da se nađe zajednički temelj za rješenje ovog problema.

Prema riječima načelnika Općine Kula Norinska Nikole Krstičevića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića, sada više nema povratka. Kreće se u komasaciju “punom parom”Skip to content