AKCIJA ČIŠĆENJA RUSKOG PUTA

AKCIJA ČIŠĆENJA RUSKOG PUTA

Skupina entuzijasta – ljubitelja Rujnice i članova Eko udruge „Život“ organizirali su i odradili akciju čišćenja nekoliko kilometara (!) starog „Ruskog puta“ koji je svoj naziv dobio po ruskim zarobljenicima koji su ga gradili u prvom svjetskom ratu.

Put se prostire od područja Desana preko Rujnice, vrha Ilice odnosno do obronaka iznad Podrujnice i Borovaca.

Ispod vrha Ilica (691 metar) nalazila se u to vrijeme (I. svjetski rat) vojarna koja je imala dobru taktičku poziciju obzirom da se s tog mjesta pružao izvrstan pogled na područje doline Neretve, ušća Neretve s Pelješcom, cestovnu komunikaciju Neretva-Vrgorac te dobar dio Hercegovine.

Put je kroz desetljeća lagano zarastao, a ponajviše zadnjih 20-ak godina otkada je civilizacija uzela maha i otkada nema stoke, a  ni potrebe za drvima kao nekada.

No ovi entuzijasti, od kojih je većina sudjelovala već u čišćenju brdskih staza protekle 2 godine, utvrde Vratar u Borovcima i drugim akcijama, ne staju na ovome. Već se kuju daljnji planovi, tako da su najviši vrhovi Neretve (Babina gomila, Rujnica…) postali pristupačni svakom običnom Neretvaninu ili turistu, a nove staze se otkrivaju na svakom koraku.

Vrijedi i spomenuti članove ove radne akcije koja je na kraju završila večerom uz ugodno druženje: Tino Ćelić, Srđan Prusac – Gejić, Slobodan Dominiković – Kika, Ilija Manenica, Drago i Frano Mejdandžić, Dražen Kaleb, Ante Romić, Ivan Plećaš Dundo, Alfonso Jurić – Fone, Ante Marević -Ćipak, Eka Mitovski, Toni Prusac –Šlapa i Duje Plećaš.

Posebno je zanimljivo da se tih 14 dragovoljaca skupilo iz čak 7 mjesta – iz Podrujnice, Momića, Krvavca, Borovaca, Metkovića, Matijevića i Kule Norinske.

Zahvala Tinu Ćeliću, Borovci.hr na fotografijama.

 Na ostacima vojarne zajednička fotografija

Na ostacima vojarne zajednička fotografija

RUSKI PUT DOBIVA NOVI SJAJ

RUSKI PUT DOBIVA NOVI SJAJ



Skip to content