AKCIJA ČIŠĆENJA RUSKOG PUTA

AKCIJA ČIŠĆENJA RUSKOG PUTA

Skupina entuzijasta – ljubitelja Rujnice i članova Eko udruge „Život“ organizirali su i odradili akciju čišćenja nekoliko kilometara (!) starog „Ruskog puta“ koji je svoj naziv dobio po ruskim zarobljenicima koji su ga gradili u prvom svjetskom ratu.

Put se prostire od područja Desana preko Rujnice, vrha Ilice odnosno do obronaka iznad Podrujnice i Borovaca.

Ispod vrha Ilica (691 metar) nalazila se u to vrijeme (I. svjetski rat) vojarna koja je imala dobru taktičku poziciju obzirom da se s tog mjesta pružao izvrstan pogled na područje doline Neretve, ušća Neretve s Pelješcom, cestovnu komunikaciju Neretva-Vrgorac te dobar dio Hercegovine.

Put je kroz desetljeća lagano zarastao, a ponajviše zadnjih 20-ak godina otkada je civilizacija uzela maha i otkada nema stoke, a  ni potrebe za drvima kao nekada.

No ovi entuzijasti, od kojih je većina sudjelovala već u čišćenju brdskih staza protekle 2 godine, utvrde Vratar u Borovcima i drugim akcijama, ne staju na ovome. Već se kuju daljnji planovi, tako da su najviši vrhovi Neretve (Babina gomila, Rujnica…) postali pristupačni svakom običnom Neretvaninu ili turistu, a nove staze se otkrivaju na svakom koraku.

Vrijedi i spomenuti članove ove radne akcije koja je na kraju završila večerom uz ugodno druženje: Tino Ćelić, Srđan Prusac – Gejić, Slobodan Dominiković – Kika, Ilija Manenica, Drago i Frano Mejdandžić, Dražen Kaleb, Ante Romić, Ivan Plećaš Dundo, Alfonso Jurić – Fone, Ante Marević -Ćipak, Eka Mitovski, Toni Prusac –Šlapa i Duje Plećaš.

Posebno je zanimljivo da se tih 14 dragovoljaca skupilo iz čak 7 mjesta – iz Podrujnice, Momića, Krvavca, Borovaca, Metkovića, Matijevića i Kule Norinske.

Zahvala Tinu Ćeliću, Borovci.hr na fotografijama.

 Na ostacima vojarne zajednička fotografija

Na ostacima vojarne zajednička fotografija

RUSKI PUT DOBIVA NOVI SJAJ

RUSKI PUT DOBIVA NOVI SJAJSkip to content