STRUČNI SKUP U DESNAMA

STRUČNI SKUP U DESNAMA

U subotu 11. lipnja u Desnama održan je, sada već tradicionalni stručni u organizaciji braniteljske zadruge  „Modrozelena“ i Općine Kula Norinska.

Karakter stručnog skupa je bio prekogranični obzirom da se još od 2005. godine, otkad se ova vrsta skupa održava, nastoje uključiti učesnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u rješavanju problema jedinstvenog područja Neretve koje je nemoguće sagledavati zasebno u  državnim granicama.

Braniteljska zadruga Modrozelena u okviru raznih projekata i aktivnosti već niz godina uspješno surađuje s Općinom Kula Norinska na turističkoj valorizaciji prostora općine Kula Norinska, ali i na aktivnostima koje su usmjerene na prostorno planiranje, kako u vidu prostornog plana općine, tako i u vidu djelovanja prema kvalitetnijem osmišljavanju planiranja i valoriziranja pojedinih zaštićenih područja.

Glavni naglasak u aktivnostima je na održivom razvoju koji se nastoji postići pametnim osmišljavanjem mogućih aktivnosti uz poštivanje posebnosti prostora u kojem se planiraju obzirom da se radi o ekološki osjetljivom području.

Dio ovih aktivnosti se financira putem sredstava dobivenih darovnicom na javnom natječaju raspisanom od strane , a koja sredstva je donirala Svjetska banka putem Global Environment Facilities (GEF-a) predviđenih iz Programa malih darovnica u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom.

Skupu je uz mnogobrojne druge sudionike nazočio i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Tijekom dana su ronioci istražili dio Modrog oka te su između ostalog utvrdili da je vidljivost jezera do 18 metara dubine, a dogovoreno je i daljnje istraživanje tog jezera.




Skip to content