IZDVAJANJA OPĆINE ZA OBRAZOVANJE I ODGOJ

IZDVAJANJA OPĆINE ZA OBRAZOVANJE I ODGOJ

Obzirom da je školska godine netom završila, zavirili smo u općinski proračun da bi provjerili koliko Općina Kula Norinska godišnje izdvaja za obrazovanje različitih skupina djece, učenika i studenata.

Prema dosadašnjim podacima, Općina Kula Norinska je ukupno za takve troškove izdvojila 265.000,00 kuna.

Od tog iznosa je za Dječiji centar izdvojeno 130.000,00 kuna, za Malu školu 9.000,00 kuna, za 23 studentske stipednije i 2 učeničke 96.000,00 kuna te za sufinanciranje prijevoza učenika 30.000,00 kuna.

Kada se uzme u obzir da je Općina Kula Norinska općina od posebne državne skrbi, a da godišnji proračun Općine Kula Norinska nije velik, te da Općina Kula Norinska po zakonskim propisima nema obvezu većeg ulaganja u obrazovanje, ovakav iznos svrstava Općinu Kula Norinska u razred općina koje ulažu znatna sredstva u poticanje obrazovanja.

Općina Kula Norinska je također djelovala i kao posrednik u rješavanju imovinsko-pravnih problema koji se tiču zgrade škole u Momićima za što su izdvojena nemala sredstva koja ne ulaze direktno u stavku odgoja i obrazovanja.

Prema riječima načelnika Općine Nikole Krstičevića, ovakav trend povećavanja izdvajanja za obrazovanje i odgoj je rezultat politike Općine da se svoj djeci i studentima omogući dobro i kvalitetno obrazovanje, a roditeljima maksimalno olakša teret financijskih obveza sukladno mogućnostima Općine.

Čak ni najslavniji učitelj u Hrvata – Željko Pervan nije imao primjedbe na proračunska izdvajanja za obrazovanjeSkip to content