POŽARI U BLATU PRIJETE ZDRAVLJU

POŽARI U BLATU PRIJETE ZDRAVLJU

Proteklih dana je na području Općine Kula Norinska veća količina dima uzrokovanog paljenjem raslinja u blatu, otežala  život stanovnicima naših mjesta. Stoga je DVD Kula Norinska u pojačanom nadzoru, posebno područja koja se nalaze u blizini mjesta Momići i Podrujnica.

Zapovjednik DVD Kula Norinska  Ivan Kaleb je izvjestio da je tijekom ponedjeljka protupožarni zrakoplov Air Tractor bacio više od 20 „vodenih bombi“ na blato u cilju gašenja požara, ali da se u podnevnim satima morao povući na drugo požarište. Također je naveo da postoje velike poteškoće u otkrivanju počinitelja paleža jer se radi o teško pristupačnom području,  pa i policijski djelatnici imaju problema u pristupu takvom području.

Naveo je i da smatra glavnim krivcima lovce i krivlovce koji požarima uoči lovne sezone nastoje napraviti „plane“ – čiste prostore za lakši lov pa da stoga treba upozoriti sve koji se bave bilo kojom vrstom lova da su kazne za palež, bez obzira što se pali samo močvarno područje, iznimno visoke.

Ocijenio je i da je suradnja s vatrogasnim društvima i postrojbama iz okolnih gradova i općina na dobroj razini, ali suradnja s policijom, s tim da je potrebno uložiti dodatne napore u otkrivanju počinitelja paleža.

08.09.2011Skip to content