SVI SVETI U TRADICIJI NAŠE OPĆINE

SVI SVETI U TRADICIJI NAŠE OPĆINE

Blagdan Svih Svetih je svetkovina  u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani (proglašeni svetima u redovnoj proceduri katoličke crkve), tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenog, a posebno je vezan za Dan mrtvih ili Dušni dan koji predstavlja spomen na sve mrtve i koji se obiležava 02. studenog.

Na blagdan Svih Svetih se posebno sjećamo svih ljudi koji su svojim životom dokazali vjernost Gospodinu, a nikada nisu dobili ovozemaljsku slavu.  Ovih dana ćemo svi posjećivati groblja naših najmilijih, ali su ovi dani u kršćana predviđeni da se sjetimo i onih čija dobra uživamo ,a da toga nismo ni svjesni, kao i onih koji su svjedočeći kršćanstvo patili ili umirali da bi naša vjera opstala.

Povodom blagdana Svih Svetih misa u župnoj crkvi Gospe Karmelske u Bagalovićima će se održati u 10 sati, dok će se mise u Borovcima održati u 10.30, a u župi Novim Selima u 9 sati.

U Župi Bagalaovići se Svi Sveti kao jedan od najvećih kršćanskih blagdana slave i kao posebna tradicija obitelji. Kao svoju krsnu slavu blagdan Svih Svetih slavi najviše obitelji  i to prezimena Alilović, Bebić, Bezer, , Brljević, Bustruc, Ćendo, Dropulić, Đugum, Gnječ, Hrstić, Jelčić, Jovica, Jurić, Kaleb, Katić, Krstičević, Marević, Nikolić (samo oni iz Krvavca), Rakić, Šetka, Šiljeg, Škegro, Ujdur, Vujčić, Zloić i Zonjić, pa onima koje slave , Općina Kula Norinska čestita blagdan Svih Svetih.


Tags:


Skip to content