SAVJETI ZA POLJOPRIVREDNIKE

SAVJETI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Zbog velikih šteta koje su mnoge kulture pretrpjele uslijed snježnih nevremena i leda, potrebno je ispravno postupanje prema poljoprivrednim kulturama, pa stoga donosimo par savjeta poljoprivrednih stručnjaka, ponajviše za one koji uzgajaju agrume koji su nastradali:

–         Voćke mandarine kod kojih se veći dio grana osušio ili je u postupku sušenja ne smiju se još obrezivati jer se još u potpunosti ne zna koja grana će davati mladorest. Dakle rezidbi se pristupa tek nakon što se utvrdi koje grane će davati zeleni pokrov,a koje će ostati suhe.

–         Već sada treba pristupiti frezanju tla i gnjojenju mineralnim gnjojivima, posebice gnjojivima na bazi dušika, kao i onima koji poboljšavaju rast zelene mase. Time se pomaže biljci rast zelene mase koja joj je prijeko potrebna nakon ovako teške godine.

–     Nakon što mladorest nikne i formira se u manje grančice, potrebno je izvršiti zaštitu prskanjem odgovarajućim pesticidima  radi preventive, obzirom da će novoniknula zelen posebno biti sklona oboljevanju.

–        Obzirom da se prema najavama meteorologa u idućim tjednima, ali i mjescima očekuje vrlo niska razina padalina, kao i moguća suša (dugoročne progonoze koje nisu uvijek pouzdane), potrebno je uskladiti sve aktivnosti s padalinama koliko je to moguće, a radi optimalnog iskorištavanja utrošenih gnjojiva, pesticida i tehničke obrade tla.

–      Sva spaljivanja odrezanih grana (kada dođe vrijeme obrezivanja) ukoliko ista budu prije 01. svibnja (do kada je paljenje na otvorenom dopušteno) provoditi uz izniman oprez obzirom da će se raditi uglavnom u suvljem materijalu koje ima brže paljenje i veću vatrenu moć, a time predstavlja veću opasnost. Paljenje je zabranjeno obavljati po bilo kakvom vjetru, a ukoliko su osigurani uvjeti paljenja (vrijeme bez vjetra, dovoljna udaljenost od drugih dobara…), isto se ne smije obavljati bez najave vatrogascima i bez sredstava za gašenje (voda, grablje i dr..)

Prema sadašnjim pokazateljima najgore su stradali nasadi agruma na predjelu uz naselja Momići, Matijevići i Kula Norinska, potom ona na području Metkovića i okolice, a nešto bolja situacija je na području Krvavca II gdje je primejtno bolje stanje voćaka nego u sjevernijim područjima Neretve.

Na području Opuzena i donje Neretve stanje je znatno bolje iako su i tu agrumi pretrpjeli štetu, no ne očekuje se sušenje stabala kao što je to na nekim nasadima u gornjoj Neretvi.
Skip to content