OBUKA GORSKIH SLUŽBI SPAŠAVANJA

OBUKA GORSKIH SLUŽBI SPAŠAVANJA

Na stijenama ispod crkve na Bagalovićima, održava se obučavanje gorskih službi spašavanja  Hrvatske i Crne Gore u sklopu prekogranične suradnje koja se financira iz IPARD programa Europske unije. Na obuci se nalazi 15 polaznika tečaja  i  6 instruktora, a predvodnici obuke su instruktori  Hrvatske gorske služba spašavanja.

Na obuci će se polaznici obučiti u spašavanju iz podzemnih objekata, a koje tehnike su gotovo identične kao i za spašavanje iz visokih objekata.

Lokalnoj zajednici će ova vježba ostaviti i trajnu korist obzirom da će fiksovi i pločice (elementi neophodni za postavljanje konopa pomoću koji se penje i  spušta) ostati  učvršćeni u stijenama pa će avanturisti imati novu lokaciju za penjanje i spuštanje, kao  i oni koji se budu u budućnosti obučavali.

Oni koji budu htjeli vidjeti na koji način se penje i spušta, imati će piliku uživo vidjeti sve još u nedjelju i ponedjeljak (19 i 20. svibnja)

Nakon obuke u Bagalovićima, obučavanje se premješta na  Višticinu jamu kraj Opuzena  i jamu Ciganušu (dubina 90 metara)

Ova obuka je zapravo i završna obuka navedenih gorskih službi spašavanja koje su već odradile dio tečaja vezan  za druge vrste i tehnike spašavanja.




Skip to content