PROTIV GORNJIH HORIZONATA!

PROTIV GORNJIH HORIZONATA!

Građanska inicijativa “SPASIMO DOLINU NERETVE” organizira veliki prosvjedni nestranački skup upozorenja u nedjelju, 22. srpnja 2012. god. u 20.30 sati na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću.

Nestranački prosvjed organizira desetak građanskih, poljoprivrednih i ekoloških udruga koje sudjeluju u inicijativi za obranu doline Neretve od mogućih katastrofalnih posljedica završne faze realizacije projekta „Gornji horizonti“ koji bi u dolini Neretve mogao nepovratno uništiti poljoprivredu, poremetiti vodoopskrbu, ali i ostaviti katastrofalne posljedice na biljnom i životinjskom svijetu.

Po prvi put imamo poljoprivrednike, gospodarstvenike, ekologe ujedinjene oko jednog cilja – SPAS DOLINE NERETVE!

UKRATKO O PROJEKTU„Gornji horizonti“

Projektom planiranim sredinom 60-th godina planiralo se dio prirodnih pritoka sliva Neretve preusmjeriti u slivove Trebišnjice za potrebe gradnje hidroelektrana u istočnoj Hercegovini. U to vrijeme dolina Neretve nije bila ni približno intenzivan poljoprivredni kraj (PIK Neretva je tek započinjao velike melioracijske radove) , a o posljedicama projekta se svakako nije puno razmatralo u ta vremena.

Studije rađene idućih godina bazirale su se na tadašnjim stanjima vodnog sustava i biološkog stanja i nisu predviđale (niti su mogle s tadašnim podacima) posljedice na dolinu Neretve.

Zadnjih godina projekt Gornji Horizonti Republika Srpska nastoji privesti kraju gradnjom tunela kojima se prevode vode za potrebu planirane 3 nove hidroelektrane na području Republike Srpske. No da bi cijeli projekt uspio, ta silna voda (a radi se o milijardama kubika godišnje!) treba negdje i oteći nakon što prođe turbine planiranih hidroelektrana u Republici Srpskoj. Jedini izlaz je bušenje tunela prema Jadranskom moru (područje Župe Dubrovačke) na predjelu Plat kraj Dubrovnika. Republika Hrvatska dakle drži ključeve tog projekta jer ako ne dopusti gradnju novog tunela za novu HE Dubrovnik II, nema ni projekta Gornji horizonti u završnoj fazi.

Općina Kula Norinska podržava građane doline Neretve u borbi za svoje osnovno pravo – pravo na preživljavanje i privređivanje!Skip to content