POŽAR UGROŽAVA CIJELU OPĆINU!

POŽAR UGROŽAVA CIJELU OPĆINU!

Požar koji je u u jučerašnjim jutarnjim satima izbio na području mjesta Komin danas se proširio na nenaseljeno mjesto Vrhdesne i brdo iznad Bagalovića te prešao između vrhova Kablina i Rujnica spalivši područje Gnječev dolac i sada izaziva zabrinutost lokalnog stanovništva u mjestima Kula Norinska, Matijevići, Momići i Podrujnica.
Međutim trenutni smjer vjetra požar „gura“ djelomice i prema mjestu Borovci koje još ipak nije ugroženo i do kojeg ima dosta udaljenosti, no sinoćnje iskustvo govori da se požar uz ovakav vjetar brzo prebacuje.
U jutarnjim satima vatrogascima iz cijele županije koji gase s oko 100 pripadnika i 20 vatrogasnih vozila, u pomoć su priskočili jedan protupožarni helihopter koji je požar gasio s protupožarnim vjedrom tipa „Pelikan“ kapaciteta 2500 litara i protupožarnui zrakoplov Canadair CL 415 kapaciteta 6000 litara.

Oko 14.00 sati povukao se helihopter, ali su na požarištu 3 Canadaira čiji piloti su pokazali iznimno umijeće bacajući vodene bombe svega 20-ak metara iznad požarišta. No velike temperature i vjetar njihove napore svodi na minimalan učinak tako da stotine tisuća litara vode bačena na požarišta imaju vrlo mali učinak.

Zasada smo od vatrogasnih zapovjednika dobili informaciju da su dvije osobe u Vrhdesnama,a za koje je postojao strah da su nestale, pronađene. Također su izvjestili da zasada pomoć stanovništva nije moguća jer se radi nepristupačnom području pa su na terenu samo vatrogasci u borbi s požarom.

Cesta Kula Norisnka- Desne je zatvorena, a jedini izlaz iz Desana je preko Banje.
Cesta Krvavac-Komin- Rogotin je prohodna.

Požar uzrokuje i probleme s dimom obzirom da je vjetar skrenuo dim po cijeloj gornjoj Neretvi pa stanovništvo treba voditi računa da zatvori otvore na kućama zbog mogućih dišnih problema.

Zadnje informacije koje su primljene iz mjesta Podrujnica je da se požar spušta iznad zaseoka Bezeri u gustu šumu pa su Canadairi prebačeni na obranu naselja.
Skip to content