SPAŠENI MATIJEVIĆI I MOMIĆI!

SPAŠENI MATIJEVIĆI I MOMIĆI!

Oko 18 sati većina požara na području od Desana, Bagalovića, Kule Norinske, Matijevića, Momića i Podrujnice je stavljena pod nadzor nakon velikih napora gasitelja.

Najkritičnije je danas bilo u naseljima Matijevići i Momići gdje se vatra kritično prilbližavala kućama.

Oko 08.00 jutri požar se spustio na oko 200 metara od kuća u Matijevićima i otprilike toliko u Momićima, no tada se prebacuje zrakoplov Canadair CL 415 koji oko 2 sata gasi naizmjenice požarišta u Matijevićima i Momićima uspijevajući staviti u Matijevićima požar pod nazdor, a onaj koji ugrožava Momiće držati dalje od kuća.

I kada se svi već mislili da su Matijevići sigurni obzirom da su se na teren rasporedile vrlo jake vatrogasne i vojne snage, oko 12.30 se vrši smjena ljudstva na opožarenom dijelu Matijevića.Upravo kada su gasitelji sišli na cestu, kreće vjetar i gotovo ugašeni požar pretvara u plamenu buktinju koja hvata gustu šumu u blizni kapelice Gospe žalosne. Uskoro su ponovno pozvani Kanader i koji preciznim vodenim bombama gase požar na oko 100 metara od prve kuće.

U selo pored već postojećih vrlo jakih vatrogasnih i vojnih snaga pristižu dodatne snage. U jednom trenutku u samom mjestu na nevelikoj fronti se nalazi preko 100 gasitelja. 2 Canadaira neumorno istodobno gase i požar u Momićima koji se opasno približio kućama na par desetaka metara kao i crkvi. I u Momićima se nalazi oko stotinu gasitelja i veći broj vatrogasnih vozila.

Sa smirivanjem vjetra i Canadairi se povlače, ali sada gasitelji mogu gasiti rubna požarišta. Mnogi od gasitelja su mokri i od vode koja je pristigla od protupožrnih zrakoplova, ali se ne bune jer znaju da su odigrali ključnu ulogu.

Oko 16 sati požarna fronta Kula Norinska – Matijevići je u potpunosti ugašena, sva je pokrivena protupožarnim crijevima i postavljeno je dežurstvo pa se očekuje mirnija noć i sutrašnji dan.
Na požarnoj frotni u Momićima se požar stavlja pod nadzor oko 18 sati.

Podrujnica je tijekom današnjeg dana također imala problema, ali je požar brzo stavljen pod kontrolu.

Na cijelom opožarenom području djeluje oko 300 gasitelja i osoba (oko 150 vatrogasaca, 100 vojnika i oko 50 drugih osoba).
Na požarištima je i oko 50 vozila pristiglih iz cijele Hrvatske, a zamjetan je veliki broj vozila i gasitelja sa sjevera Hrvatske.

Za sve vatrogasce Općina Kula Norinska je osiguravala i osigurava hranu, smještaj i okrijepu.

Ekipa Hitne pomoći iz Metkovića je tijekom ranog jutra ipak preuzela dežurstvo u općini Kula Norinska unatoč maknju ljudi.

Lokalno stanovništvo Matijevića u velikoj obiteljskoj garaži Nikolića organizira prihvat i okrijepu gasitelja, uglavnom pridošlih sa sjevera i raznih dijelova Dalmacije. Tijekom dana je kroz nju prošlo preko 100 gasitelja, a za njih je ispečeno i preko 60 cipola, a pribavljena je i određena količina mesa koja je pripremljena kao i razni napici.
Riječi vatrogasaca su bile „Ovo još nigdje nismo doživjeli!“

U ovim trenucima, dok se piše ovaj članak u toj istoj garaži oko 30 gasitelja iz Krapine, Mljeta i drugih mjesta i 20 lokalnih mještana pjeva i slavi pobjedu nad požarom!


Tags:


Skip to content