DANI NERETVE U ZAGREBU

DANI NERETVE U ZAGREBU

U subotu 13. listopada u organizaciji “Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu” počinje održavanje dvodnevne manifestacije Dani Neretve u Zagrebu.
Početak ove manifestacije će biti na Trgu bana Jelačića gdje će humanitarno-kulturnim programom 10.000 paketa mandarina dijeliti poznati Neretvani: dr. Nela Sršen, rektor Aleksa Bjeliš, Matija Vuica i Jure Popović, Branka Bebić Krstulović, dr Mladen Bušić, Vera Zima, Tomislav Martić, Rafael Dropulić-Rafo, Slavko Goluža, Milana Vlaović, te gradonačelnici gradova iz doline Neretve i drugi poznati Neretvani.
Pored njenog humanitarnog karaktera u kojem će se prikupljati prilozi za Udrugu osoba s invaliditetom „Prijatelj“ iz Metkovića ili Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve „Leptirić“ iz Ploča ili Caritasu, cilj je ujedno promovirati kulturne, gospodarske i humanitarne vrijednosti i raznolikost doline Neretve.

Uz promotivne filmove o Arheološkom muzeju Narona, Ornitološkoj zbirci iz Metkovića te Maratonu lađa, članovi KUD-a Metković izvest će splet neretvanskih pjesama i plesova pod nazivom “Neretvansko kolo”, svirat će i Gradska glazba iz Opuzena, a trio Lero dočarat će ugođaj neretvanskih druženja uz promotivnu prodaju proizvoda iz doline Neretve.

STRUČNI SKUP

U Hrvatskoj gospodarskoj komori će se nakon manifestacije na Trgu, u subotu od 13.00 do 16.00 sati održati stručni skup na temu “Gospodarski razvoj doline Neretve”.
Uz gradonačelnike Metkovića, Opuzena i Ploča te Župana Dubrovačko-neretvanske županije, koji će iznijeti planove razvoja, poseban naglasak bit će na aktualnim temama iz gospodarskog života doline Neretve i to:

Manifestacija se nastavlja u nedjelju, na Jarunu, gdje će u 11.00 sati biti organizirana promotivna vožnja lađa, a na terenima ŠRC Špansko održat će se tradicionalni turnir u boćanju Kup kneza Domagoja.

PROGRAM DOGAĐANJA – SUBOTA 13. LISTOPADA 2012.

10:00 – 12:00 sati Trg bana Josipa Jelačića

– Koncert Limene glazbe Opuzen
– Plesovi s Neretve – KUD Metković
– “Lero”- grupa pjevača s mandolinom i gitarom
– Humanitarna podjela 10.000 paketa neretvanskih mandarina (dijele poznati Neretvani)
– Prodaja neretvanskih proizvoda i usluga na štandovima Udruga i pojedinaca, (suhe smokve, vino, “safari”, “Maraton lađa”, …)

13:00 – 15:45 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Rooseveltov trg 2 OKRUGLI STOL “GOSPODARSKI RAZVITAK DONJENERETVANSKOG KRAJA”

MODERATORI: Davor Romić i Nada Podnar

13:00 – 13:15 Nikola Dobroslavić, prof: Sadašnji i budući projekti razvitka Dubrovačko-neretvanske županije
13:15 – 13:30 mr. sc. Stipo Gabrić Jambo: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Metkovića
13:30 – 13:45 Ivo Mihaljević: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Opuzena
13:45 – 14:00 Krešimir Veić, dipl.oec: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Ploča
14:00 – 14:15 Stanka za kavu i piće
14:15 – 14:30 Gospodarenje tlom i vodama Donje Neretve kao temelj razvoja ( prof. dr. sc. Davor Romić)
14:30 – 14:45 Neretvanska lubenica – kakvoća kao prepoznatljivost )dr. sc. Smiljana Goreta Ban)
14:45 – 15:00 Neretvanska mandarina – hrvatski brend (Niko Kapović, dipl. oec)
15:00 – 15:15 Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i Schengen – utjecaj na dolinu Neretve (dr. sc. Filip Dragović)
15:15 – 15:45 Rasprava i zaključci

20:00 sati Neretvanska večera u Globus Velesajmu – Svečana večera uz neretvanske specijalitete dok će prisutne zabavljati grupa Gusari i klape Luka Ploče. Najpoznatiji ugostitelji doline Neretve će prezentirati svoje umijeće pripremanja brudeta od jegulja i žaba te će dočarati ambijent neretvanskih brudetijada. Također će biti organizirana prodaja neretvanskih proizvoda i usluga, predstavit će se Ornitološka zbirka iz Metkovića, muzeja Narona i “Maraton lađa” te biti postavljena izložba slika slikara iz Neretve.

PROGRAM DOGAĐANJA – NEDJELJA 14. LISTOPADA 2012.

9:00 – 17:00 ŠRC Špansko – Turnir u boćanju “Kup kneza Domagoja”
11:00 – 13:00 ŠRC Jarun – Vožnja lađa
– Limena glazba Opuzen – prigodni marševi
– Natjecanje u vožnji lađa

Organizacijski odbor Dana Neretve čine upravo najviše članovi Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu i to
predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Zdravko Kapović, te članovi:
Doc. dr. sc. Mladen Bušić,
Dr. sc. Filip Dragović,
Doc. dr. sc. Jelena Đugum,
Srećko Ilić, dipl.iur.,
Zvonimir Plećaš,
Nada Podnar, dipl.oec.
Prof. dr. sc. Davor Romić,
Mario Talajić, dipl.iur.,
Mirko Volarević, dipl.oec.