DANI NERETVE U ZAGREBU

DANI NERETVE U ZAGREBU

U subotu 13. listopada u organizaciji “Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu” počinje održavanje dvodnevne manifestacije Dani Neretve u Zagrebu.
Početak ove manifestacije će biti na Trgu bana Jelačića gdje će humanitarno-kulturnim programom 10.000 paketa mandarina dijeliti poznati Neretvani: dr. Nela Sršen, rektor Aleksa Bjeliš, Matija Vuica i Jure Popović, Branka Bebić Krstulović, dr Mladen Bušić, Vera Zima, Tomislav Martić, Rafael Dropulić-Rafo, Slavko Goluža, Milana Vlaović, te gradonačelnici gradova iz doline Neretve i drugi poznati Neretvani.
Pored njenog humanitarnog karaktera u kojem će se prikupljati prilozi za Udrugu osoba s invaliditetom „Prijatelj“ iz Metkovića ili Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve „Leptirić“ iz Ploča ili Caritasu, cilj je ujedno promovirati kulturne, gospodarske i humanitarne vrijednosti i raznolikost doline Neretve.

Uz promotivne filmove o Arheološkom muzeju Narona, Ornitološkoj zbirci iz Metkovića te Maratonu lađa, članovi KUD-a Metković izvest će splet neretvanskih pjesama i plesova pod nazivom “Neretvansko kolo”, svirat će i Gradska glazba iz Opuzena, a trio Lero dočarat će ugođaj neretvanskih druženja uz promotivnu prodaju proizvoda iz doline Neretve.

STRUČNI SKUP

U Hrvatskoj gospodarskoj komori će se nakon manifestacije na Trgu, u subotu od 13.00 do 16.00 sati održati stručni skup na temu “Gospodarski razvoj doline Neretve”.
Uz gradonačelnike Metkovića, Opuzena i Ploča te Župana Dubrovačko-neretvanske županije, koji će iznijeti planove razvoja, poseban naglasak bit će na aktualnim temama iz gospodarskog života doline Neretve i to:

Manifestacija se nastavlja u nedjelju, na Jarunu, gdje će u 11.00 sati biti organizirana promotivna vožnja lađa, a na terenima ŠRC Špansko održat će se tradicionalni turnir u boćanju Kup kneza Domagoja.

PROGRAM DOGAĐANJA – SUBOTA 13. LISTOPADA 2012.

10:00 – 12:00 sati Trg bana Josipa Jelačića

– Koncert Limene glazbe Opuzen
– Plesovi s Neretve – KUD Metković
– “Lero”- grupa pjevača s mandolinom i gitarom
– Humanitarna podjela 10.000 paketa neretvanskih mandarina (dijele poznati Neretvani)
– Prodaja neretvanskih proizvoda i usluga na štandovima Udruga i pojedinaca, (suhe smokve, vino, “safari”, “Maraton lađa”, …)

13:00 – 15:45 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Rooseveltov trg 2 OKRUGLI STOL “GOSPODARSKI RAZVITAK DONJENERETVANSKOG KRAJA”

MODERATORI: Davor Romić i Nada Podnar

13:00 – 13:15 Nikola Dobroslavić, prof: Sadašnji i budući projekti razvitka Dubrovačko-neretvanske županije
13:15 – 13:30 mr. sc. Stipo Gabrić Jambo: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Metkovića
13:30 – 13:45 Ivo Mihaljević: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Opuzena
13:45 – 14:00 Krešimir Veić, dipl.oec: Sadašnji i budući projekti razvitka grada Ploča
14:00 – 14:15 Stanka za kavu i piće
14:15 – 14:30 Gospodarenje tlom i vodama Donje Neretve kao temelj razvoja ( prof. dr. sc. Davor Romić)
14:30 – 14:45 Neretvanska lubenica – kakvoća kao prepoznatljivost )dr. sc. Smiljana Goreta Ban)
14:45 – 15:00 Neretvanska mandarina – hrvatski brend (Niko Kapović, dipl. oec)
15:00 – 15:15 Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i Schengen – utjecaj na dolinu Neretve (dr. sc. Filip Dragović)
15:15 – 15:45 Rasprava i zaključci

20:00 sati Neretvanska večera u Globus Velesajmu – Svečana večera uz neretvanske specijalitete dok će prisutne zabavljati grupa Gusari i klape Luka Ploče. Najpoznatiji ugostitelji doline Neretve će prezentirati svoje umijeće pripremanja brudeta od jegulja i žaba te će dočarati ambijent neretvanskih brudetijada. Također će biti organizirana prodaja neretvanskih proizvoda i usluga, predstavit će se Ornitološka zbirka iz Metkovića, muzeja Narona i “Maraton lađa” te biti postavljena izložba slika slikara iz Neretve.

PROGRAM DOGAĐANJA – NEDJELJA 14. LISTOPADA 2012.

9:00 – 17:00 ŠRC Špansko – Turnir u boćanju “Kup kneza Domagoja”
11:00 – 13:00 ŠRC Jarun – Vožnja lađa
– Limena glazba Opuzen – prigodni marševi
– Natjecanje u vožnji lađa

Organizacijski odbor Dana Neretve čine upravo najviše članovi Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu i to
predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Zdravko Kapović, te članovi:
Doc. dr. sc. Mladen Bušić,
Dr. sc. Filip Dragović,
Doc. dr. sc. Jelena Đugum,
Srećko Ilić, dipl.iur.,
Zvonimir Plećaš,
Nada Podnar, dipl.oec.
Prof. dr. sc. Davor Romić,
Mario Talajić, dipl.iur.,
Mirko Volarević, dipl.oec.Skip to content