OBAVIJEST SVIM VLASNICIMA ORUŽJA

OBAVIJEST SVIM VLASNICIMA ORUŽJA

Kako je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju (“NN”br. 59/12) kojim su određene nove obveze vlasnicima oružja, a primjetno je da vlasnici nisu informirani, korisno je dati sljedeće informacije.

Građani koji imaju registrirano oružje dužni su do 05. prosinca 2012. godine izvijestiti policijsku postaju/upravu o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite – dakle  o tome tko je vaš liječnik kod kojeg ste inače “prijavljeni” i kod kojeg je inače vaš karton.

Građani koji imaju registrirano oružje, a promijene svog izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, dužni su o toj promjeni u roku od 60 dana izvijestiti policijsku postaju/upravu  o nastaloj promjeni.

Građanima koji ne postupe kako je opisano, dakle ne dostave nadležnoj policijskoj policijskoj postaji/upravi podatak o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno, o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, ukinut će se oružni list, a  oružjem će se oduzeti iz njihova posjeda.

Obavijesti o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, ili njegovoj promjeni, za vlasnike oružja s prebivalištem na području općine Kula Norinska (kao i gradova Metković i Opuzen, te općina  Zažablje, Pojezerje i Slivno), mogu se dostaviti u PP Metković osobno, poštom ili  u elektronskom obliku na adresu policijske uprave  Dubrovačko-neretvanske na E-mail: dubrovacko-neretvanska@policija.hr

Razlog ovo zakonske izmjene je cilj da se na vrijeme sazna da li je neka osoba ima psihičkih ili fizičkih smetnji koje mogu utjecati na mogućnost korištenja oružja. Naime vaš liječnik će po novoj zakonskoj regulativi biti u obvezi dostaviti podatke o tome da li imate zdravstvenih zapreka koje mogu utjecati na pravo na držanje/nošenje oružja.

Drugim riječima ako se dogodi da ste dobili npr. PTSP, Shizophreniu, Alzheimerovu bolest, ili neku drugu bolest koja vas čini nepodobnim da baratate s oružjem, vaš liječnik mora odmah obavijestiti nadležnu policijsku postaju o tome, koja će vas hitno upućutit na izvanredni zdravstveni pregled. Ukoliko se sumnje u nepodobnost za držanje oružja pokažu ispravne, oružje se oduzima kao i odobrenje za držanje i nošenje. Ukoliko zdravstveni pregled ipak pokaže zdravstvenu sposobnost građanina, građanin neće imati nikakvih posljedice, a trošak pregleda snosi država.

Onom tko ne postupi u zadanom roku do 05. prosinca 2012. godine, ukinut će se oružni list te će ostati bez oružja u svom posjedu.

Klikom na donji link možete preuzeti obrazac obavijesti:

obrazac-za-izjavu-prijavu-lijecnika temeljem-zakona-o-oruzju-cl.56Skip to content