OBLJETNICA 116. BRIGADE

OBLJETNICA 116. BRIGADE

U nedjelju, 11. studenoga obilježava se 21. obljetnica ustroja 116. Neretvanske brigade Hrvatske vojske u Metkoviću, u čijem sastavu se borilo za slobodu Domovine i veći broj ljudi s područja općine Kule Norinske, od kojih su mnogi i ranjeni.

Na području naše općine je čak osnovana jedna bojna (od ukupno 5 koje su svojevremeno činile sastav 116. brigade) i to u Novim Selima.

Na gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka u 9,30 bit će polaganje vijenaca pred središnji križ, a u 10, 30 u crkvi sv. Nikole Biskupa služit će se misa zadušnica za poginule pripadnike te brigade.

Ratni put 116. br. HV-a započinje donošenjem zapovijedi o ustrojavanju postrojbe 17. studenoga 1991. nakon čega u njen sastav ulazi većina manjih, već ustrojenih postrojba. U njen sastav ulazi i „A“ satnija ZNG-a Metković, prva djelatna postrojba ustrojena na jugu Hrvatske. U Metkoviću se ustrojava zapovjedništvo i 1. bojna te pristožerne postrojbe koje se popunjavaju s područja cijeloga Neretvanskog kraja.
U Opuzenu se ustrojava 2. bojna, u Pločama 3. bojna, a Novim Selima 4. bojna.

U Blacama je 1992. ustrojena Stolačka bojna obzirom da je stolačko područje u to vrijeme bilo uglavnom pod okupacijom srpsko-crnogorskih postrojbi.

Značajnu ulogu je 116. brigada zajedno s drugim postrojbama, imala u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Popovo polje.

Brigada sudjeluje u legendarnoj bitci na Stolovima gdje su neprijateljske postrojbe doživjele težak poraz.

Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. br. HV-a.

Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja“, na Južnom bojištu neprijatelj očajnički pokušava posljednji put izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu. Napad je izveden na temelju pogrešnih informacija o snazi naše obrane ne znajući da su naše snage bile u stanju izvesti napadnu operaciju širih razmjera kako bi naseljima juga Hrvatske osigurale mir.

Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane 116. domobranske pukovnije HV-a, nastale iz 116. brigade. Na napad su žestoko odgovorile 116. domobranske pukovnije HV-a i ostale postrojbe Južnog bojišta te, unatoč gubicima, onemogućile namjere neprijatelja nanijevši mu značajne gubitke.
Nakon Daytonskog sporazuma 116. dp. HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, provode demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj.

Kroz brigadu je prošlo ukupno 6 409 branitelja od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

U ovaj broj, vojnika doline Neretve, ulaze i brojni vojnici sa gradačkog područja (Gradac na moru) i stolačkog područja.Skip to content