SVETI NIKOLA PRED VRATIMA

SVETI NIKOLA PRED VRATIMA

U četvrtak, 06. prosinca slavi se sv. Nikola biskup – svetac kojeg djeca pamte kao onog koji nosi darove maloj djeci (ili onog koji dopušta Krampusu da donese šibu zločestoj djeci), a stariji, posebno oni koji putuju, kao zaštitnika putnika (posebice mornara). Nisu naši stari slavili sv. Nikolu jer im je donosio darove niti su stavljali kojekakve čizmice za darove, ali kao i sve ostalo, moderno društvo je uspijelo i sv. Nikolu „kapitalistički“ iskoristiti i s njim povećati profit na način da se skriveno i perfidno narod nagovori na što veći konzumerizam. Kupuj, troši, kiti, slavi…. – sve samo da se i od kršćanina napravi kvalitetnog potrošača i roba materijalnim dobrima.

Danas je sv. Nikola postao simbol početka božićnog vremena koje se pretvara u vrijeme potrošačke groznice, doba pretilosti i pijančevanja, no na sreću niti je oduvijek bilo tako, niti će tako biti vječno.

Sv. Nikola biskup diljem Neretve i okolice bilježi jaku ukorijenjenost u narodu. Tako se u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću, Župi Borovci, te Župi Otrić-Struge Sv. Nikola biskup slavi kao zaštitnik župa, a u župama Bagalović i Sv. Ilija Metković mnogobrojne obitelji su uzele Sv. Nikolu kao zaštitnika svoje obitelji još za davnih vremena.

Takva ukorijenjenost tog sveca u narodu i obiteljima mogli bi vezati za njegovu zaštitu putnika, a kako je Neretva uvijek bila sjecište važnih puteva,a time i sama davala mnogo putnika, moguće je da su se zato mnogi stavljali pod zaštitu tog sveca, no ovo su samo nagađanja, jer je sv. Nikola je bio poznat po smirivanju moram (otud štovanje od pomoraca), spašavanju djeteta kojem je zapela riblja kost u grlu (otud se često smatra zaštitnikom djece), ali i po legendi da je spasio čast djevojaka tako što je njihovom ocu potajice ostavio zlato za miraza da se poštene udaju.

Mnoge crkve i kapele Neretve i okolice od drevnih vremena do danas imaju kao svog zaštitnika Sv. Nikolu:

BOROVCI

Najstarija crkva Sv. Nikole je u selu Borovci, a istu spominje makarski biskup fra Marijan Lišnjić u biskupskom izvještaju Svetoj Stolici 1672. Inače područje današnje župe Borovci bilo je naseljeno tijekom čitava kasnoga srednjeg vijeka. To potvrđuju nekropole stećaka, a i sama župna crkva sv. Nikole koja je sagrađena tijekom prve polovice 14. Stoljeća, a koja je danas proglašena zaštićenom kulturnom baštinom.

OTRIĆ-SEOCI

Župna crkva sv.Nikole u Otrićima nalazi se na vrhu brežuljka Gorica.Matičnom crkvom nije bila u početku župe. Postala je nekako iza 1798. Njezin prvobitni oblik i građa vrlo su starog datuma. Spominje je matica vjenčanih župe Pojezerje iz 1733,a  crkva je podignuta u visinu 1852 ,a produljena je 1856.Župnik don.Ćiro Burić napravio je župljanima zvonik.Oko nje se nalazi staro groblje u koje se ukopavaju Otrićani i Seočani (mnogi danas ne znaju da se žitelji ovih dvaju zaseoka itekako smatraju zasebnima). U crkvi se čuva stari hrvatski obrednik iz 1641.i posudice za sv.ulje s ugravranim natpisom 1642.M A S F : Ivan DESmanović.

METKOVIĆ

Prva crkva Sv. Nikole u Metkoviću na lijevoj strani (mnogi mlađi Neretvani ni ne znaju da je iza hotela Narona i postojala) je izgrađena 1938. godine, no već 08. siječnja 1944.godine su je srušili saveznički zrakoplovi u teškom bombradiranju Metkovića, a kojeg su cilj bila lučka posrojenja i skladišta. Obzirom da su se na desnoj obali u to vrijeme masovno doseljavali žitelji iz okolnih mjesta, a posebice Borovaca, te Otrić-Seoca i područja Struga gdje se Sv. Nikola slavio kao njihov zaštitnik, na ime srušene crkve i brojnih žitelja iz tih župa, 1969. godine je na desnoj obali u Zagrebačkoj ulici postavljen kamen temeljac za novu crkvu/kapelu koje je građena krišom – pod „maskom“ velike garaže jer vlasti nisu dopuštale gradnju ckrve/kapele. Ubrzo je radom mještana završena ta crkva/kapela, ali se zbog mnogobrojnih vjernika i njihove čvrste vjere pokazala premalom te se već 80-th godina krenulo izradi projekta nove crkve Sv. Nikole iza postojećeg objekta. Crkva je završena i posvećena 2009. godine, a u svom sklopu ima i pastoralni centar „Otac Ante Gabrić“.

KULA NORINSKA

Kapelica Sv. Nikole u Kuli Norinskoj je prvotno bila kuća obitelji Jerković, ali je prije 40-ak godina kupljena za crkvene potrebe te kao takva danas i služi za služenje nedjeljnih večernjih misa, ali i svakodnevna bogoslužja sukladno župskom rasporedu.

Da pored ovog povijesno-religijskog pregleda ne zaboravimo ni smisao svetkovanja Sv. Nikole, valja navesti i raspored bogoslužja i drugih religijskih službovanja povodom Sv. Nikole:

ŽUPA GOSPE KARMELSKE BAGALOVIĆI (KRVAVAC 1 I 2, KULA NORINSKA, MATIJEVIĆI, MOMIĆI, PODRUJNICA)

Sv. Misa za Sv. Nikolu:

–          17.00 sati  u kapeli Sv. Nikole u Kuli Norinskoj

Sv. Nikola je prema starim župskim zapisima zaštitnik obitelji Batinović, Ćelić, Dominiković, Dragović, Jerković, 2 obitelji Marevića, Plećaš, Romić i Šprlje te neke od navedenih obitelji još uvijek drže tradiciju održavanja krsnih slava na kojima se na ručku ili večeri okupljaju rodbina, prijatelji ili kumovi.

ŽUPA SV. NIKOLE BISKUPA METKOVIĆ – DESNA STRANA (UJEDNO I ŽUPA BOROVCI)

Svete mise za svetog Nikolu – četvrtak 06. prosinca:

–           05:45 h misa zornica

–          10:30 h blagoslov pastoralnog centra oca Ante Gabrića, procesija, blagoslov vozila, sv. Misa koju će predvoditi nadbiskup monsg. Marin Barišić, poslije sv. Mise darivanje djece

–           18.00 h večernja misa

Ostale obavijesti župe Sv. Nikole biskupa Metković

Svakog četvrtka u 18:30 h pod nazivom  ” Rastimo u vjeri ” održava se skup na koji su svi pozvani bez obzira na dobnu granicu,u svrhu produbljivanja vjere zajednice kao i samog pojedinca.

Započele su i mise zornice svaki dan  u 05:45 h.

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ (LIJEVA STRANA)

Na sv. Nikolu  su sv. mise u crkvi sv. Ilije u

–          06.00

–          09.00 za sve obitelji čiji je zaštitnik Sv. Nikola:  Antunović, Bagur, Bajo, Barbir, Batinović, Bjeliš, Brečić, Borovac, Brozović, Bukvić, Crnčević, Carević, Čarapina, Dominiković, Dragović, Gabrić, Galov, Gluščević, Gustin, Ivić, Jakić, Jerković, Jeremaz, Jovanović, Jurković, Kozina, Krespi, Krstičević, Lojpur, Magzan, Medak, Matičević, Martinović, Merdžan, Milan, Mioč, Mordžin, Mozetić, Nogolica, Novaković, Nonković, Omišanić, Pavlović, Panza, Papac, Petrov, Previšić, Rajič, Radić, Repeša, Romić, Soče, Sršen, Šakota, Španjić, Toplak, Topić, Visković, Volarević, Vrnoga, Vuković i Pecolaj.

–          18.00 večernja misa

U subotu 8. prosinca franjevačka mladež – FRAMA, uprizorit će scenski prikaz „Brat Sunce“ u GKS-u s početkom u 19. 30 sati.Skip to content