BOŽIĆ I TRADICIJA U NAŠOJ OPĆINI

BOŽIĆ I TRADICIJA U NAŠOJ OPĆINI

Božić nam ove godine dolazi nešto skromnije nego smo navikli. Bez obzira na situaciju pojedinca, u zraku se osjeća tjeskoba zbog teške situacije u kojoj se  ne samo naše društvo, već cijeli svijet nalazi. U takvoj situaciji koja nije zaobišla ni našu općinu, ipak se svi sjetimo da materijalne stvari ne čine isključivo život jednog čovjeka.

Ljudska toplina, dobra riječ i znak pažnje, ponekad mogu postići više od bilo kakve materijalne dobiti.

Božićni običaji koji su nekako s vremenom blijedili, zadnjih godina su oživjeli, pa se tako i u našim mjestima diljem općine, od Desna, preko Krvavca, Kule Norinske, Matijevića i Momića, Podrujnice i Borovaca pa do Novih Sela pripremaju ložišta za drva ili badnjake.

Vidljivo je ove godine da je  pirotehnike manje – možda zbog manja novca, ali vjerojatno i zbog svjesnosti o bespredmetnosti pucanja za vrijeme kad treba vladati mir. Nekad davno, naši stari bi s lovačkim puškama dolazili pred kuće susjeda i prijatelja i pucali uz povik imena susjeda “Oj Ivane, dobro ti nadošla badnja večer”. U to vrijeme se imalo i dinamita za privredene svrhe, pa je bilo i opasnih igara s eksplozivima.

U ponekoj konobi ili pušari ove Badnje noći prijatelj ili rodbina,naći će se uz toplinu ognjišta, pokoju čašicu,a velik dio će i na ponoćku.

No na zaboravimo i da je pored običaja,   vrijednost Božića upravo u onoj ljudskoj dimenziji pomirenja, razumijevanja i blagosti. Zaboravimo bar na trenutak potrošačku groznicu, nervozu oko pripreme hrane i kolače, čišćenja kuće ili kićenja, jer to nije smisao Božića. Smisao Božića se očituje upravo u materijalnom sirmaštvu, ali duhovnom bogatstvu. Bog je te davne noći rođen u štalici jer nitko trudnicu nije htio primiti pod svoj krov. Hladnoća ljudskog srca se pokazala tako okrutnom, ali to nije spriječilo Onog koji se rodio, da 33 godine kasnije da svoj život za te iste ljude koji su ga odbijali primiti.

Nemojmo da se nama dogodi da mi živimo dobro (ma kako nam se to loše činilo) a drugi, poznati nam, a možda i nepoznati ljudi pored nas, žive loše, a mi im ne pomažemo iako možemo.

Uz nadu da će nas Božić učini boljim ljudima, Općina Kula Norinska želi čestit Božić i sretnu Novu godinu svim svojim stanovnicima ma gdje bili.Skip to content