OPĆINSKE SLUŽBE U PRIPRAVI

OPĆINSKE SLUŽBE U PRIPRAVI

Stanje tijekom popodnevnih i večernjih sati u dolini Neretve s visokim vodostajima pomalo prelazi u alarmantno, s tim da u općini Kula Norinska još uvijek nema mjesta panici. Najniže točke u Krvavcu i Podrujnici su još uvijek bez plavljenja, s tim da je voda ušla u jednu garažu u Krvavcu iz područja Malog blata.

Iz gornjih akumulacija su puštene dodatne količine vode jer vrše regulaciju voda uslijed velikih količina vode koje pune rijeku Neretvu u BiH i njene akumulacije. Tako je protok vode na Hidroelektrani (HE) Mostar 1150 metara kubnih u sekundi (m3/s). Kritičnim se smatra protok od 1200 m3.

U Mostaru je tijekom popodnevnih i večernjih sati razina Neretve povećana oko 60 cm, što je uz povećanje pritoka Neretve nizvodno (Buna, Bregava, Krupa…) dovelo do daljnjeg povećanje vodostaja u Metkoviću koji je na 329 cm i raste.

No ono što je posebno zabrinjavajuće je da se Neretva i dalje ulijeva u Norin koji se već proteklih par tjedana izlio, nadojio tlo i razlio se po močvari i poljima te je sada obuhvatio mnogobrojne okućnice u Metkoviću, a mjestimice se voda razlijeva i po cesti.

Realno je tijekom noći očekivati određeno pogršanje, kao i tijekom sutrašnjeg dana.

U Krvavcu zasada ne prijeti Neretva, ali Malo blato (polje između Kule Norinske i Krvavca) se intenzivnije puni iz izvora koji izbijaju u Bagalovićima uslijed velikih padalina, pa stoga postoji opasnost od ugrožavanja najnižih kuća uz Malo blato.

U Podrujnici zasada nema opasnosti, iako je voda došla svega par centimetara do ceste na predjelu Bezeri.

U Matijevićima i Momićima nema opasnosti za kuće.

Cesta Metković-Vrgorac (na i najniži dijelovi na Orepku i u Bezerima)  je  potpuno prohodna.

Nadležne službe općine su u pripravnosti i spremne su djelovati u slučaju potrebe. Kontakti s Hrvatskim vodama su također stalni i stanje se pomno prati.

Krvavac – kuća Rakića

Podrujnica – predio Ćelići

02.04.2013

21.22 hSkip to content