UGAŠEN MANJI POŽAR NA BAGALOVIĆIMA

UGAŠEN MANJI POŽAR NA BAGALOVIĆIMA

Dana 17.04.2013. godine u 09:42 DVD-a Kula Norinka zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na predjelu Bagalovića. Radilo se o spaljivanju biljnog otpada u masliniku, no kako je došlo do nagle promjene vjetra, vatra je izmakla kontroli i proširila se.
Budući da je osobi koja je vršila spaljivanje pozlilo prilikom gašenja, istom su pomoć pružili djelatnici hitne pomoći iz Metkovića.
Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje požara koji je lokaliziran u 10:44, a ugašen u 11:20. Opožareno je 150×100 m2 suhe trave, niskog raslinja i maslina.
Na intervenciji su sudjelovala ukupno 4 vatrogasca sa navalnim vozilom.

Iz DVD-a Kula Norinska posebno apeliraju da se građani drže sljedećih naputaka:

– Oko spaljivanja hrpe granja, korova i slično mora se očistiti prostor od zapaljivih tvari na udaljenosti ne manjoj od 3 metra

– Kod spaljivanja, osigurajte priručna sredstva za početno gašenje požara kao lopate, kante sa vodom ili pijeskom te slično, a ostatak žara na kraju polijte vodom

– Ne palite vatru na otvorenom prostoru u blizini objekta a naročito za vrijeme jakog vjetra

– Vatru na otvorenom prostoru nikad ne ostavljajte bez vašeg nadzora
spaljivanje biljnog otpada i granja vršite na udaljenosti najmanje 20 metara od kuća, vikend kuća ili objekta. Ako već palite na otvorenom prostoru, poštujte propise i činite to sigurno, jer svaki krivi potez ima svoj nesretan završetak

– svako paljenje vatre na otvorenom prostoru ste dužni javiti u najbližu vatrogasnu postrojbu ili na telefon 193.

S obzirom na vjetrovito vrijeme koje se očekuje ovih prvih proljetnih dana, vikendaše se moli da budu posebno oprezni da ne bi došlo do neželjenih posljedica. Potrebno je samo malo pažnje i obzira pri paljenju otpada, a posljedice nepažnje znaju prouzročiti velike materijalne štete, te ugroziti ljudske živote.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na broj 112. Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim i zatvorskim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.