OBUKA TRANSPORTA HELIHOPTEROM

OBUKA TRANSPORTA HELIHOPTEROM

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i u suradnji s Držanim intervencijskim postrojbama Dubrovnik i Split  te Eskadrilom transportnih helihoptera (ETH)  iz Divulja, danas se na relaciji Metković – Opuzen održavala obuka gašenja šumskog požara i transporta helihopterom.

Obzirom da je Dalmacija, pa tako i velik dio Neretve, brdskog i slabije pristupačnog terena,  u jeku požarne sezone znaju se javiti potrebe za desantom vatrogasaca na požarište, kao i za transport vatrogasne opreme.

DUZS je stoga organizirao obuku (prethodno 20 sati teorije pa  praksa) za DVD Kule Norinske, DVD Općine Slivno, DVD Meković, DVD Opuzen, JVP Metković i JVP Ploče, tijekom koje se dio vatrogasaca obučavao za tehnike ponašanja, postupanja i djelovanja u uvjetima korištenja helihopterskog prijevoza i desanta na požarište.

Na ovaj način se vatrogasci pripremaju na sve moguće opcije i postaju spremniji za sve zadaće, bez obzira na to o kakvoj vrsti zadaće se radi.

Kako smo saznali od zapovjednika DVD Kula Norinska, Ivana Kaleba, vatrogasci pripadnici DVD Kula Norinska (Marin Nikolić iz Matijevića, Ivan jerković, iz Kule Norinske, Antonio Ćelić  i Ante Kaleb, oba iz Podrujnice, i Mario Marević iz Metkovića )  su svoj dio obuke odradili odlično te su obučili za sudjelovanje u eventualnim helihopterskim transportima i desantima na požarišta.

Foto: Antonio Ćelić

Foto: DoroteaSkip to content