BLAGDAN SV. ANTE U NOVIM SELIMA

BLAGDAN SV. ANTE U NOVIM SELIMA

Danas se u Novim selima slavi blagdan Sv. Ante po čijem imenu i crkva u Novim Selima nosi ime. Nekada velika fešta, s napuštanjem Novih Sela i prelaskom stanovništva u okolna mjesta, uglavnom Metković, svela se na blagdansko bogoštovlje, ali i druženje Novoselčana.

Tijekom tjedna (od ponedjeljka do srijede) održavala se trodnevnica s večernjim misama i krunicom prije njih, a jučer je pod vodstvom kapelana don Franka Prnjaka održana biciklijada u kojoj je više desetaka mladih iz Metkovića pohodilo Nova Sela

Crkva u Novim Selima, posvećena Sv. Antunu Padovanskom je centralno mjesto okupljanja Novoselčana

Na mjestu današnje crkve nalazila se kapela sv. Ante koja se prvi put spominje u Matici vjenčanih 1774. kada je u njoj obavljeno vjenčanje. Kapela je vjerojatno podignuta koju godinu ranije. Kapela je bila malena, pokrivena ševarom i nije mogla zadovoljiti potrebe naroda, pa su Novoselci oko 1830. sagradili današnju crkvu (15x6m). Godine 1965. pod vodstvom župnika don Veselka Luetića preuređeno je svetište prema novim liturgijskim propisima, uklonjen je stari oltar i postavljen novi prema puku, a dograđena je i sakristija. Proslava obnove crkve s posvetom oltara održana je na blagdan sv. Ante 1966. Crkva je ponovno obnovljena za župnika don Dušana Brečića 1988. Tada je postavljen nov krov s olucima i na pročelju je dograđeno betonsko stepenište s balkonom i metalnom zaštitnom ogradom kako bi se na taj način osigurao lakši pristup zvonima. No, ta je dogradnja narušila izgled crkve pa ju je novi župnik don Filip Pavić uklonio i ujedno izveo kompletnu obnovu crkve. Izgled pročelja vraćen je u prvotno stanje, a zidovi crkve obloženi su brušenim kamenim pločama.

Dio teksta preuzet sa stranice Župa Sv. Nikole Metković

13. lipnja 2013.Skip to content