PRIJENOS KOSTIJU DON RADOVANA

PRIJENOS KOSTIJU DON RADOVANA

U sklopu proslave Blagdana Gospe Karmelske na Bagaloviću, kao početak Trodnevnice blagdana Gospe Karmelske, prenijeti će se zemni ostaci svećenika-mučenika don Radovana Jerkovića u blizinu „ljetnog oltara“ župne crkva na Bagalovićima. Svečano misno slavlje u subotu 13. VII. 2013. u 19,00 sati predvodit će nadbiskup mons. Marin Barišić, a u Misnom slavlju pjevat će združeni zborovi svih neretvanskih Župa.

Don Radovan Jerković rođen je 15. 9. 1900. u župi Bagalović. Kao 13-godišnjak stupio je u Splitsko sjemenište. Nakon gimnazijskih studija u Splitu, studira teologiju u Sarajevu i Mariboru. Zaređen je za svećenika u Sarajevu 5. 4. 1925. Mladu Misu slavio je 14. 4. 1925. godine u rodnoj župi Bagalović. Prvu svećeničku službu vršio je kao upravitelj župe Dobranje a od 1928. godine je kateheta u Metkoviću. Godine 1934. premješten je u Makarsku, a od 1937. ponovno djeluje u Metkoviću.
Nakon dolaska komunista na vlast u jesen 1944. preuzima župu Opuzen kao zamjenik župnog upravitelja, s ovlastima za Komin, Rogotin, Desne i Slivno. Biskup ga 18. 11. 1944. imenuje vršiocem dužnosti dekana i istovremeno mu daje ovlasti generalnog vikara za neretvanski dekanat.

Već u srpnju 1945. biva osuđen na 5 godina prisilina rada. Kazna mu je poslije smanjena na 10 mjeseci, a izdržao ju je u logoru Stara Gradiška.

Od 1. 11. 1946. obavlja službu župnika u Vranjicu. Njegov pastoralni rad i uspjeh, osobito među mladima je ozbiljno zasmetao komunistima je je na svetkovinu Srca Isusova, 16. 06. 1950. uhapšen je i odveden u istražni zatvor UDB-e u Splitu, gdje je 14. 8. 1950. mučen i ubijen. Pokopan je u svećeničkoj grobnici na Bagalovićima 17. 8. 1950.

Don Rade je kod svih koji su ga poznavali ostavio uspomenu izvanredna svećenika, koga su vjernici svake dobi voljeli i duboko poštovali. Bio je izvrstan kateheta, rado slušan propovjednik, ljubitelj siromaha, skrbni posjetitelj bolesnih. Posebno je promicao pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. I upravo na blagdan Srca Isusova počela je njegova kalvarija na Katalinića brijegu u Splitu. Dok su ga vodili u zatvor izjavio je: „Nevin sam, i vodite me samo zato jer sam svećenik.

Don Radovan je bio i zasigurno najznačajniji neretvanski povjesničar koji je najviše zaslužan za opširno bilježenje neretvanske povijesti, bez čijih rezultata istraživanja niti jedan povjesničar danas ne može stručno obrađivati povijest doline Neretve,

I nakon njegove smrti Vranjičani su, i ne samo oni, bili i ostali uvjereni da je don Rade mučenik za vjeru. Preporučuje se vjernicima da mole od Gopodina milost po zagovoru ovoga Kristova svjedoka. Uslišenje tih molitava bio bi znak da Bog želi da njegov sluga bude i javno štovan u Crkvi kao svetac.

Dio teksta je preuzet sa internet stranice Župe BagalovićiSkip to content