SPOMENIK ŽRTVAMA ŠILJEGA

SPOMENIK ŽRTVAMA ŠILJEGA

U zaseoku Šiljegi, u naselju Nova Sela, dana 23. kolovoza, na dan kada se u cijeloj Europi obilježava Dan žrtava totalitarističkih režima, u nazočnosti velikog broja uglednika i građana otkriveno je spomen-obilježje 11 žrtava prezimena Šiljeg koji su stradali koncem Drugoga svjetskog rata i na križnim putovima u poraću.

Foto: Ivica Puljan

U organizaciji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i metkovskoga Ogranka Udruge Hrvatski domobran u Šiljegima upriličeno je otkrivanje spomen-ploče nad kojom je podignut i veliki križ.

Svečanost je vodio Zvonimir Nikolić, predsjednik Hrvatskoga domobrana Metković, inače rodom iz općine Kula Norinska (Matijevići), a okupili su se gotovo svi koji danas nose prezime Šiljeg,

Obilježavanju je nazočio i župan Nikola Dobroslavić s dožupanicom Marijom Vučković, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević.


Govor načelnika Nikole Krstičevića. U pozadini Zvonko Nikolič, predsjednik metkovačkog ogranka Udruge  Hrvatski domobran (foto: www.metkovic.hr)

Nakon što je Župni zbor sv. Nikole iz Metkovića (koja obuhvaća i župe Nova Sela i Borovci) pod ravnanjem časne sestre Marijane Cvitanović otpjevao hrvatsku himnu, spomen-obilježje otvorio je mladi doktor znanosti Ante Šiljeg


Potom je održana sveta misa koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a s njim su misu služili don Senko Antunović, don Mladen Margeta, don Mijo Šurlin, fra Josip Bebić, don Ljubo Pavić, don Darko Jerković i fra Petar Rastočić. Prije svečane euharistije nadbiskup Barišić je napomenuo između ostaloga – „Ovo je sveti trenutak, humanitarni pogled na čovjeka, na žrtvu, dostojanstvo osobe. Tim pogledom potrebno je pogledati i naše tame, neotkrivene stranice skrivene stvarnosti, tajne koje nas obavijaju. Nije pametno kriti svoj grijeh; nije pametno učiniti ga, ali ako smo ga učinili, ne činimo drugu pogrešku nego ga priznajmo. To je veličina čovjeka i to traži dostojanstvo i žrtve i onoga koji je učinio te žrtve.“

Tijekom svečanosti između ostalih govorio je i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević čiji govor prenosimo u cijelosti:

„Poštovane dame i gospodo!

Poštovane obitelji žrtava, poštovani nadbiskupe, poštovana gospodo svećenici, dragi gosti i uzvanici, i svi vi koji ste danas došli ovdje u Šiljege, na otkrivanje spomen obilježja, svim žrtvama totalitarnih sustava.

Naše današnje okupljanje, jest prije svega, odavanje sućuti ljudima koji su poratnih godina Drugog svjetskog rata mučki ubijeni i o kojima se desetljećima nije smjelo govoriti, a okupljanjem na ovom mjestu pridružili smo se Europskoj i Saborskoj deklaraciji o osudi zločina totalitarnog komunističkog poretka u svijetu i ovdje u Hrvatskoj.

Svi znamo da je Hrvatska u prošlom stoljeću bila suočena sa tragičnim posljedicama vladavine totalitarnog režima, stoga nikada ne smijemo zaboraviti ljudske žrtve koje su nepotrebno stradale, samo zato što su bile drugačijih mišljenja, stavova ili  opredjeljenja.

Danas imamo demokraciju, mlada smo država i moramo promicati demokratske norme i demokratska načela. Društvo koje se zatvara u sebe i koje nije spremno prihvatiti različitost i otvorenost nije demokratsko društvo, te kao takvo postaje zatvoreno i autokratsko. Hrvatska je danas otvorena zemlja, zemlja koja je članica Europske unije i koja mora biti jedna od nositelja demokracije na ovim prostorima.

Stoga danas s posebnim štovanjem suosjećamo s rodbinom davno nestalih žrtava ljudskog bezumlja, i vjerom kako se slično nikada više neće ponoviti.

Najdublje zahvaljujem svima koji ste svojim dolaskom stali na stranu istine koju ne smijemo zaboraviti, te uveličali ovaj spomen na Hrvatske mučenike, a posebno se zahvaljujem nadbiskupu mons. Marinu Barišiću i svećenicima, Županiji Dubrovačko-neretvanskoj, Hrvatskom domobranu, Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, predstavnicima medija te svima onima koji su potpomogli organizaciju ove svečanosti.

Neka ovaj dan bude vječiti spomen žrtvama totalitarnih režima, režima koji se ne smiju nikada više ponoviti i dogoditi na ovim prostorima.

Hvala Vam!“

Općina Kula Norinska je ujedno bila pokrovitelj domjenka koji se održao nakon ceremonije otkrivanja spomen obilježja i mise.
Skip to content