SVI SVETI I DUŠNI DAN U NAŠOJ OPĆINI

SVI SVETI I DUŠNI DAN U NAŠOJ OPĆINI

Blagdan Svih Svetih je svetkovina  u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već proglašeni svetima u redovnoj proceduri katoličke crkve, tako i oni koji to još nisu. Slavi se svake godine 1. studenog, a posebno je vezan za Dan mrtvih ili Dušni dan koji predstavlja spomen na sve mrtve i koji se obilježava 02. studenog.

Na blagdan Svih Svetih se posebno sjećamo svih ljudi koji su svojim životom dokazali vjernost Gospodinu, a nikada nisu dobili ovozemaljsku slavu.  Ovih dana ćemo svi posjećivati groblja naših najmilijih, ali su ovi dani u kršćana predviđeni da se sjetimo i onih čija dobra uživamo, a da toga nismo ni svjesni, kao i onih koji su svjedočeći kršćanstvo patili ili umirali da bi naša vjera opstala.

Povodom blagdana Svih Svetih misa u župnoj crkvi Gospe Karmelske u Bagalovićima se održala u 10 sati, a na Dušni dan Sv. misa će se održati u Momićima u 08.30 te u Bagalovićima u 10 sati, a u 17 sati tiha misa.

Također su održane mise u Borovcima i Novim Selima na Svi Svete, te će se održati i na Dušni dan.

U Župi Bagalaovići se Svi Sveti kao jedan od najvećih kršćanskih blagdana slave i kao posebna tradicija obitelji. Kao svoju krsnu slavu blagdan Svih Svetih slavi najviše obitelji  i to prezimena Alilović, Bebić, Bezer, Brljević, Bustruc, Ćendo, Dropulić, Đugum, Gnječ, Hrstić, Jelčić, Jovica, Jurić, Kaleb, Katić, Krstičević, Marević, Nikolić (samo oni iz Krvavca), Rakić, Šetka, Šiljeg, Škegro, Ujdur, Vujčić, Zloić i Zonjić, pa onima koje slave , Općina Kula Norinska čestita blagdan Svih Svetih.Skip to content