SV. NIKOLA ČVRSTO UKORIJENJEN U NERETVI

SV. NIKOLA ČVRSTO UKORIJENJEN U NERETVI

06. prosinca slavi se sv. Nikola biskup – svetac kojeg djeca kako u Neretvi, tako i diljem svijeta, pamte kao onog koji nosi darove maloj djeci (ili onog koji dopušta Krampusu da donese šibu zločestoj djeci), a stariji, posebno oni koji putuju, kao zaštitnika putnika (posebice mornara). Naši stari nisu slavili sv. Nikolu jer im je donosio darove niti su stavljali kojekakve čizmice za darove, ali kao i sve ostalo, moderno društvo je uspijelo i sv. Nikolu „kapitalistički“ iskoristiti i s njim povećati profit na način da se skriveno i perfidno narod nagovori na što veći konzumerizam. Kupuj, troši, kiti, slavi…. – sve samo da se i od kršćanina napravi kvalitetnog potrošača i roba materijalnim dobrima.

Sv. Nikola biskup diljem Neretve i okolice bilježi jaku ukorijenjenost u narodu. Tako se u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću, Župi Borovci, te Župi Otrić-Struge Sv. Nikola biskup slavi kao zaštitnik župa, a u župama Bagalović i Sv. Ilija Metković mnogobrojne obitelji su uzele Sv. Nikolu kao zaštitnika svoje obitelji još za davnih vremena.

Takva ukorijenjenost tog sveca u narodu i obiteljima mogli bi vezati za njegovu zaštitu putnika, a kako je Neretva uvijek bila sjecište važnih puteva,a time i sama davala mnogo putnika, moguće je da su se zato mnogi stavljali pod zaštitu tog sveca, no ovo su samo nagađanja, jer je sv. Nikola je bio poznat po smirivanju mora (otud štovanje od pomoraca), spašavanju djeteta kojem je zapela riblja kost u grlu (otud se često smatra zaštitnikom djece), ali i po legendi da je spasio čast djevojaka tako što je njihovom ocu potajice ostavio zlato za miraza da se poštene udaju.

Sv. Nikola je prema starim župskim zapisima župe Bagalovići zaštitnik obitelji iz Župe Bagalovići i to: Batinović, Ćelić, Dominiković, Dragović, Jerković, dvije obitelji Marevića, Plećaš, Romić i Šprlje, a neke od navedenih obitelji još uvijek drže tradiciju održavanja krsnih slava na kojima se na ručku ili večeri okupljaju rodbina, prijatelji ili kumovi.

U našoj općini postoje dva objekta posvećena sv. Nikoli.

Najstarija crkva Sv. Nikole je u selu Borovci, a istu spominje makarski biskup fra Marijan Lišnjić u biskupskom izvještaju Svetoj Stolici 1672. Inače područje današnje župe Borovci bilo je naseljeno tijekom čitava kasnoga srednjeg vijeka. To potvrđuju nekropole stećaka, a i sama župna crkva sv. Nikole koja je sagrađena tijekom prve polovice 14. Stoljeća, a koja je danas proglašena zaštićenom kulturnom baštinom.

Kapelica Sv. Nikole u Kuli Norinskoj je prvotno bila kuća obitelji Jerković, ali je prije 40-ak godina kupljena za crkvene potrebe te kao takva danas i služi za služenje nedjeljnih večernjih misa, ali i svakodnevna bogoslužja sukladno župskom rasporedu.

Da pored ovog povijesno-religijskog pregleda ne zaboravimo ni smisao svetkovanja Sv. Nikole, valja navesti i raspored bogoslužja i drugih religijskih službovanja povodom Sv. Nikole:

Sv. Misa za sv. Nikolu će biti u 17.00 sati  u kapeli Sv. Nikole u Kuli Norinskoj.Skip to content