SRETAN BOŽIĆ SVIM LJUDIMA

SRETAN BOŽIĆ SVIM LJUDIMA

Stigao nam je i radosni blagdan, blagdan kojem se svi radujemo, blagdan koji nam daje novi zamah u životu.

Božićni običaji su se i ove godine održali diljem naše općine. Tako su od Desna, preko Krvavca, Kule Norinske, Matijevića i Momića, Podrujnice i Borovaca pa do Novih Sela pripremana ložišta za drva ili badnjake, kuhao se bakalar, vino i slične delicije uz druženje i radosno raspoloženje. Općina Kula Norinska je svakom selu koje je zatražilo osiguralo bakalar za zajedničku pripremu u selu.

Nekad davno, naši stari bi s lovačkim puškama dolazili pred kuće susjeda i prijatelja i pucali uz povik imena susjeda – npr.  “Oj Ivane, dobro ti nadošla badnja večer”. U to vrijeme se imalo i dinamita za privredene svrhe, pa je bilo i opasnih igara s eksplozivima. “Ćiketi” (narodni naziv za dinamite spremna za pucanje) su srećom danas praktički izumrli u božićnom veselju.

U ponekoj konobi ili pušari protekle Badnje noći prijatelj ili rodbina,nalazili su se uz toplinu ognjišta, pokoju čašicu,a velik dio kršćana je išao na ponoćku koja se održala s najvećim brojem vjernika u župi Bagalovići.

Nemojmo zaboraviti da Božić ne smije biti blagdan raspiništva i demonstriranja bogatstva siromašnima, već blagdan milosti, one milosti koju Sveta obitelj nije osjetila kada je kucala na vrata mnogih kuća da prime Josipa i trudnu Mariju.
Nemojmo biti hladni i nemilostivi, već budimo pastiri koji su pohodili Svetu obitelj kada su dobili Isusa.

25. prosinca 2013Skip to content