ODRŽAN 10. LAĐARSKI KUP U KRVAVCU

ODRŽAN 10. LAĐARSKI KUP U KRVAVCU

U Krvavcu je pod pokroviteljstvom Općine Kula Norinska, a u organizaciji Udruge “Oba Krvavaca”, održan vrlo jaki 10. lađarski kup Župe Bagalovići na kojem je sudjelovalo 18 ekipa, od kojih dvije iz naše općine – “Škrapa” iz Momića i “Gospa Karmelska” iz Krvavca.

Favorizirane ekipe su ponovno ostvarile uspjeh, pa je tako Crni put iz Metkovića zauzeo prvo mjesto, Gusari Komin drugo, a Žrnovski galijoti iz Korčule treće mjesto.
Ove tri ekipe ujedno među poznavateljima lađarskih prilika uživaju status favorita za prva tri mjesta na Maratonu lađa jer su takvu formu pokazale i na prošlogodišnjem Maratonu lađa, ali i na regati održanoj u Korčuli. Ujedno je zanimljivo da je Crni put drugi put ove godine bio ispred Gusara iz Komina, pa se mnogi pitaju da li je došlo vrijeme za promjenu nositelja štita kneza Domagoja.

Start 10. Lađarskog kupa je bio okrenut prema Metkoviću gdje su se ekipe trebale okretati oko stupa mosta i vratiti na cilj u Krvavac.

Na startu organizator nije dopuštao da iti jedna ekipa krene mimo startne linije, a kad je dan znak za start, ekipe su žestokim tempom krenule. Većina ekipa je izabrala dio Neretve bliži Krvavcu II držeći očito da je tu kraći put i eventualno povoljnije strujanje vode. No dio ekipa je takvu taktiku skupo platilo

Tako je u tom dijelu odmah došlo do gužve, a nakon 50-ak metara je nakon manjih dodira ostalih ekipa, došlo i do sudara lađa i spajanja lađa ekipa Šarić Struge i Peračkog blata u kojem su obje ekipe izgubili dragocjenih stotinjak metara, ali i vrijeme za ponovno pokretanje lađe.

U Metković ispod mosta su ekipe pristigle mahom u dvije skupine gusto zbijenih lađa, a prvu skupinu je predvodila ekipa “Gusara” iz Komina iza koje se smjetila ekipa Čeljeva koju je gotovo paralelno pratio Crni put kao treći, a za njima su slijedili Stablina i Jerkovac. Čim se kipa “Gusara” okrenula oko stupa mosta, iza njega je nastala gužva tijekom okretanja iz koje je prvi izašao Crni put i probio se na drugo mjesto da bi u daljnjem tijeku utrke prešao u vodstvo.

Natjecanje lađara je inače na početku pozdravila dožupanica Marija Vučković, a startu su prisustvovali i načelnici općine Kula Norinska Nikola Krstičević (koji je skup i pozdravio), Pojezerja Borislav Dominiković, Zažablja Ivan Obradović, gradonačenik Metkovića Božo Petrov i njegovi zamjenici Nikola Grmoja i Katarina Ujdur.

Nakon utrke za sve lađare je organizirana i večera.

Poredak ekipa koje su sudjelovale na 10. Lađarskom kupu su:
1. Crni put Metković
2. “Gusari” Komin
3. Žrnovski Galijoti – Žrnovo Korčula
4. Jerkovac Metković
5. Stablina
6. “Gusari” Komin (II ekipa)
7. Čeljevo
8. “Škrapa” Momići
9. Športska udruga Crni put
10. “Gospa Karmelska” Krvavac
11. Šarić Struga
12. Peračko blato
13. “Sveti Ilija” Metković
14. Župa Dusina
15. “Domagojevi gusari” Vid
16. i 17. Veterani 4.gbr (skupa ušli u cilj s Opuzenom)
16.i 17 Opuzen, (skupa usli u cilj s Veteranima 4. grb)
18. “Gusarice” MetkovićSkip to content