OBAVIJEST – IZBORI ZA PREDSTAVNIKE MANJINA 31.SVIBNJA 2015

OBAVIJEST – IZBORI ZA PREDSTAVNIKE MANJINA 31.SVIBNJA 2015

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku da će se na dan 31. svibnja 2015. godine zbog isteka mandata prethodnim članovima, održati izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na području doline Neretve vijeće nacionalne manjine u gradu/općini ima jedino Grad Metković i to Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Metkoviću (15 članova), a Grad Ploče bira jednog Predstavnika srpske nacionalne manjine u Gradu Ploče.

U svim ostalim općinama i gradovima pripadnici nacionalnih manjina s pravom glasa biraju predstavnike/vijećnike jedino na županijskoj razini za vijeće/predstavnike svoje nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (napominje se da ovo pravo imaju i pripadnici manjina gradova Metković i Ploče, pored onog prava za biranje vijeća/predstavnika za svoj grad), s tim da:

–          Srbi biraju Vijeće srpske nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

–          Bošnjaci biraju Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

–          Crnogorci biraju Predstavnika crnogorske nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Albanci i Slovenci koji bi inače imali pravo na svog predstavnika nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ovaj put neće izaći na izbore jer se nitko nije kandidarao za njihova predstavnika, pa stoga ni nemaju pravo glasa.

Za područja gradova/općina: Metković, Opuzen, Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje određeno je za sva ta područja biračko mjesto u Metkoviću i to u zgradi Općinskog suda, Don Radovana Jerkovića 1, na kojem biračkom mjestu će se provoditi izbori dana 31. svibnja 2015. godine u vremenu od 07.00 do 19.00.

Na području Kule Norinske su registrirana samo 2 birača s pravom glasa i to srpske nacionalne manjine.