11. LAĐARSKI KUP ŽUPE BAGALOVIĆI GUSARIMA KOMIN

11. LAĐARSKI KUP ŽUPE BAGALOVIĆI GUSARIMA KOMIN

Danas je u Krvavcu pod pokroviteljstvom Općine Kula Norinska održan 11. Lađarski Kup Župe Bagalovići u organizaciji Udruge Oba Krvavca, koji uvijek predstavlja jedan od najzanimljivijih lađarskih događaja jer znači najbolju probu za Maratonu lađa te se ne neki način smatra i generalnom probom Maratona lađa. Naime ruta je duga 14 km, ali se od toga 7 km vozi uzvodno (što je ekvivalent oko 10 km nizvodno, pa se drži da je „težina“ ovog Maratona oko 17 km nizvodno, ili gotovo 70% Maratona lađa). Najspremnije ekipe uvijek žele sudjelovati na ovom događaju jer se upravo na njemu pokazuje spremnost pojedinaca u ekipi, ispravnost taktike, te tehnička obučenost ekipe.

Na kupu su sudjelovale 3 ekipe s područja općine Kula Norinska: Gospa Karmelska Krvavac, Škrapa i Škrapa 2, a obe ekipe su se dosta solidno pripremale do ove utrke. Dobar dio veslača tih ekipa je u zimskom i proljetnom periodu trenirala u teretanama, a na vodi su već 1-2 mjeseca.

Sam start u Krvavcu je protekao dosta dobro osim greške ekipe Sv. Ilije koja je uslijed valova skrenula s rute i gotovo se zabila pod pravim kutem u drugu lađu.

Stablina je odmah krenula malo ispred svih, za njom se brzo formirala „kolona“ Crni put i Gusari Komin 2. Svega 10-15 metara jedni iza drugih tako su stigli do Metkovića, okrenuli se oko stupa mosta, te krenuli nizvodno. I takvo stanje se držalo do Duvrata kada Gusari Komin (prva ekipa)  velikim skokom snage i zaveslaja prestižu nekoliko ekipa i Stablinu i Crni put, te suvereno drže tu poziciju do cilja u Krvavcu. Ekipa Stabline je došla otprilike 40 metara iza njih, dok je Crni put iza Stabline došao čak oko 300 metara što je vidiljivo razočaralo i same veslače Crnog puta. Očito je da je već provjerena taktika Gusara Komin (štednja energije do otprilike 70% puta) i ovaj put bila pogodak.

Lađarski kup je prošao dakle bez incidenata i pokazao je da se ekipa Gusari Komin vratila u formu,a da favorizirane ekipe Stabline i Crnog puta nemaju više pravo držati se jedinim favoritima za prvo mjesto. Do Maratona je tek još 20 dana u kojem vremenu se da još ponešto popraviti u svakoj ekipi, ali je sigurno da su Gusari Komin i Stablina definitivno poručili Crnom putu da žele Štit Kneza Domagoja na Maratonu lađa.

Službeni poredak

1. Gusari Komin
2. Stablina
3. Crni put Metković
4. Žrnovski Galijoti, Žrnovo, Korčuča
5. Gospa Karmelska Krvavac
6. UL Jerkovac
7. Crni put 2
8. Gusari Komin 2
9. Čeljevo
10. Peračko blato
11. Škrapa
12. Škrapa 2
13. Šarić Struga
14. Staševica
15. Vrgorac
16. Sv. Ilija Metković
17. Veterani 4. Gardijske brigadeSkip to content