RADIONICA O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

RADIONICA O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

U organizaciji Udruge DOBRA, te partnerskih organizacija Općine Kula Norinska i Grada Metkovića održana  je dvodnevna radionica na temu: „Ekološka poljoprivreda u funkciji ruralnog razvoja i zaštite prirode i okoliša“. Radionica je okupila različite sudionike, predstavnike zadruga, OPG-a i učenike Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.

Sudionici su imali priliku upoznati se sa stanjem ekološke poljoprivrede i primjerima dobre prakse iz različitih zemalja. Tako su na radionici imali priliku čuti nešto više od strane stručnjaka iz krovnih organizacija u području ekološke poljoprivrede, iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Srbije. Također je predstavljena mreža SEEON (South East Europe Organic Network) čiji je jedan od ciljeva promocija ekološke poljoprivrede na području Jugoistočne Europe. Mreža je osnovana u Berlinu, a inicijator osnivanja ispred Hrvatske bila je Udruga DOBRA.

Kako bi se upoznali s dobrim primjerima ekološke poljoprivrede u dolini Neretve, sudionici su posjetili maslinik Modro zelene zadruge u Desnama i vinariju Rizman u Komarnoj. U vinariji su u organizaciji Udruge K7 i Modro zelene zadruge predstavljene mogućnosti razvoja doline Neretve u području održive poljoprivrede i prezentiran je primjer vinogorja Komarna, kao jedinstvenog vinogorja Hrvatskoj koje je u potpunosti pod ekološkom proizvodnjom.

Radionica je dio aktivnosti projekta „Ekološka poljoprivreda u funkciji ruralnog razvoja i zaštite prirode i okoliša“, koji je financiran od strane Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost  te sufinanciran sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije. (Preuzeto sa www.metkovic-news.com).Skip to content