EKSPONAT U ČAST NERETVANSKIM BRANITELJIMA

EKSPONAT U ČAST NERETVANSKIM BRANITELJIMA

Danas su na Rivi u Metkoviću, u spomen na pripadnike 116-te brigade HV, veterani 4-te gbr i grupa građana grada Metkovića postavili eksponat haubice 105 mm M2A1. Haubica je inače američke proizvodnje, korištena kao standardna laka haubica američke vojske u Drugom svjetskom ratu, poklonjena je bivšoj državi za vrijeme Hladnog rata, a za vrijeme Domovinskog rata oduzeta je razoružavanjem vojarni JNA, te je poslužila za obranu Republike Hrvatske.

– Kako je Dolina Neretve, u Domovinskom ratu imala ratnu brigadu sa sjedištem u Metkoviću, bilo je važno obilježiti to nekim trajnim spomenom, koji će ostati sljedećim generacijama kao svjedočanstvo  o sudjelovanju Neretljana u obrani Hrvatske, posebno u zaustavljanju prodora JNA i paravojnih formacija na samom početku rata na liniji Bistrina-Hutovo. Budući da za spomen obilježje nije bilo novca, bili smo prisiljeni tražiti neka druga rješenja, a našli smo ga u ovom eksponatu uz kojeg se planira postavljanje spomen ploče na kojem će biti napisano u čiju je čast eksponat postavljen – razloge postavljanja otkrio nam je Dane Rendulić, glavni inicijator projekta ispred Udruge veterana 4 gardijske brigade i nekadašnji zapovjednik A satnije ZNG Metković.

Eksponat je postavljen donacijom od strane Vojnog muzeja Ministarstva obrane RH i Zapovjedništvom kopnene vojske koji je imao dva takva eksponata. Budući da su haubice proglašene neperspektivnim, u tehničkom remontnom zavodu su vitalni dijelovi onesposobljeni tako da se s njom ne može manipulirati i može služiti isključivo kao eksponat.

– Danas je završena prva faza postavljanja obilježja, u drugoj fazi slijedi uređenje eksponata budući da je haubica proizvedena 1944-te godine te postavljanje spomen ploče čije se otkrivanje a uz suradnju s Gradom koji je dozvolio i financirao njezino postavljanje i uređenje, planira 1. lipnja na dan kada je ustrojena A satnija ZNG-a Metković i prva djelatna postrojba u županiji – dodao je Rendulić, te se ujedno zahvalio svim građanima koji su dali svoj doprinos, odnosno na bilo koji način pomogli u postavljanju ovog eksponata na Rivu u Metkoviću.

Ovo je jedan hvale vrijedan čin kojim se želi poručiti svim braniteljima, a naročito onim koji se nalaze u najtežem imovinskom stanju, kako nisu zaboravljeni i da još uvijek postoje ljudi koji misle na njih i cijene njihovu žrtvu u obrani Domovine i da ovakvi eksponati, podignuti njima u čast trajno podsjećaju sljedeće generacije na njihovu hrabrost i odlučnost.

Izvor: www.metkovic-news.comSkip to content