ZABRANA PRODAJE DRŽAVNE ZEMLJE

ZABRANA PRODAJE DRŽAVNE ZEMLJE

Općinski sud u Metkoviću,  donio je danas privremenu mjeru zabrane raspolaganja (dakle i prodaje) poljoprivrednim zemljištem na dijelu zemalja oko kojih se spore Grad Ploče i Grad Opuzen, a za koje je Grad Opuzen raspisao natječaj za prodaju, sve dok se ne utvrde granice između dvaju Gradova.

Radi se o 35 čestica u k.o. Komin koje su ukupne površine  368.209 m2, a  prema navodima Grada Opuzena te čestice nisu unutar administrativnog područja Grada Ploča, već na području Grada Opuzena. No Grad Ploče nije prihvatio takvu argumentaciju navodeći da su granice Opuzena i Ploča u sporu  pa da treba pričekati rješenje od Vladinog povjerenstva za utvrđivanje granica jedinica lokalne samouprave.

Stvarno stanje je uistinu takvo da granice katastarskih općina i administrativne granice općina diljem Neretve nisu podudarne (niti moraju biti podudarne kao što to nije slučaj primjerice s mjestom Krvavac koji se dijelom nalazi u k.o. Opuzen), ali je i stanje takvo da se Grad Ploče i Općina Kula Norinska bune na granice s Gradom Opuzenom, (posebno na predio “Luke” između Komina i Krvavca), pa je čak pokrenut postupak za rješavanje tog spora koji godinama stoji u ladicama Vladinog povjerenstva.

Dole: današnji izgled “Luka” (crne linije) i stari izgled “Luka” (zelene linije)


Ovom odlukom je zadan težak udarac Gradu Opuzenu i njegovom programu rapolaganja proljoprivrednim zemljištem, odnosno prodaji zemljišta na koji je i Općina Kula Norinska imala velike prigovore jer je njima bilo obuhvaćeno područje “Luke” gdje su mnogi stanovnici općine Kula Norinska dobili u povrat svoje zemljište, ali nisu ušli u posjed istog zbog nesređenog stanja.

Inače predio “Luke” nije išao u natječaj za prodaju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a što je bila posljedice velikih pritisaka, između ostalog i Općine Kula Norinska, no Općina Kula Norinska neće biti zadovoljna dok se ne riješi pitanje granice Općine Kula Norinska i Grada Opuzena na pravedan način, uvažavajući stvarno stanje na terenu.Skip to content