NOVI SPORTOVI U NERETVI!

NOVI SPORTOVI U NERETVI!

Općinu Kulu Norinsku je kao i ostatak Neretve i veći dio Dalmacije zadesllo snježno nevrijeme već treći dan zaredom. No danas su najmlađi, ali i oni stariji veselog duha, došli na svoje raznim sanjkaškim i klizačkim događanjima. Među najneobičnijim snježnim radostima su nove snježne discipline u Neretvi i to “truping” i “traktor bob”


I dok je “traktor bob” razvijen u Matijevićima kao disciplina za koju trebaju traktor, 5 metara konopa, vreća i daska, “trupnig” je razvijen u Podrujnici kao autohtoni sportski doživljaj  za koji nisu potrebni motori već samo jedna neretvanska trupica!

Na fotografiji u Matijevićima Ivan Delija, traktorist i Marin Nikolić kao plug.


Naime truping je disciplina u kojoj jedan ili više (do 4) “trupara” sjede u trupi i spuštaju se niz strminu po snijegu. Ovim su Neretvani (Podrujničani) dokazali da se autohtona neretvanska    plovila mogu koristiti u svim vremenskim uvjetima, pa čak i po kopnu!


Foto Tino Ćelić

Veselje koje je izazvala pojava ovih novih snježnih disciplina nećemo ni navoditi jer se ono podrazumijeva uvijek kad se ide brzo po snijegu.
Za kraj ovog članka možemo navesti i onu ne baš lijepu stranu snježnig radosti. U noći sa srijede na četvrtak vozilo metkovačke hitne pomoći sletjelo je  s ceste na predjelu Orepak (između Podrujnice i Novih Sela), srećom bez ozbiljnijih posljedica. Pored vozila hitne pomoći u blizini je sletio s ceste i jedan Peugot 206 . Ta dionica je inače za snježnih nevremena poznata kao kritična dionica obzirom da se radi o zavojitom usponu na kojem se nakon prolaska nekoliko vozila koja “utabanaju” snijeg, stvara opasna poledica.
Danas (petak) je u Novim Selima ostalo zameteno (srećom oklopljeno) vozilo jedne zaštitarske tvrtke koje je prevozilo ogromnu količinu novca, pa su i zaštitari ostali u vozilu čuvati ga.

Snijeg u Neretvi i cijeloj Dalmaciji uvijek prati iznimno smanjenje prometa, ali isto tako i veliko povećanje prometnih nezgoda, jer vozači nisu niti opremljeni niti dovoljno iskusni za vožnju po snijegu. Stoga vozači oprez – po snijegu se još možda i može voziti, ali po ledu gotovo nikako.

DVD Kula Norinska je u noći sa srijede na četvrtak dežuralo i obilazilo najteže dionice za svaki slučaj.

Fotografije Ivana Kaleba, zapovjednika DVD Kula Norinska

Foto: Marin NikolićSkip to content