POŽAR U DESNAMA POD KONTROLOM

POŽAR U DESNAMA POD KONTROLOM

Dana 06.03.2012. godine je od građana zaprimljena dojava o požaru otvorenog prostora u mjestu Desne. Po zaprimljenoj dojavi na teren je izašla dežurna ekipa DVD Kula Noirnska s vatrogasnim vozilom te utvrdila da se zapravo radi o dva požara, pa se pristupilo prvo gašenju onog kod seoskog groblja gdje su bili  ugroženi i maslinici. Na teren je odmah pozvana i pričuvna ekipa, a zbog jakog vjetra gašenje je bilo otežano jer se požar širio velikom brzinom Srećom oko  02:45 požar je stavljen pod kontrolu, a već u 04:45 u potpunosti ugašen. Opožareno je ukupno 3 ha trave, makije i niskog raslinja. Trudom gasitelja su spašeni višegodišnji nasadi maslina kojima se vatra približila na svega jedan metar.

Drugi požar je zadavao dosta muke gasiteljima jer se potpomognut jakim vjetrom proširio na brdo Donja Gora. Zbog nepristupačnosti terena i mraka vatrogasci nisu mogli ništa drugo nego čekati jutro, stoga se već krenulo u samo pripremanje plana za jutro. Za to vrijeme je odrađena smjena umornih gasitelja. Dolaskom jutra je utvrđeno da se požar proširio na gustu borovu šumu te je odlučeno podizanje zračnih snaga, pa je već u 08:39 u pomoć premorenim gasiteljima stigao i jedan kanader. Budući da je to granično područje između Ploča i Kule Norinske, sa zapada su poslana 3 djelatnika JVP Ploče sa naprtnjačama. Kanader je djelovao do 9:39 te bacio ukupno 15 vodenih bombi te time spriječio daljnje širenje požara.

Djelatnici Šumarije Metković su utvrdili da se radi o opožarnoj površini cca. 10 ha trave, makije, šibljaka te mješovite šume alepskog bora i čempresa.

U tijeku je sanacija požarišta.



Skip to content