STANJE BOLJE, ALI I DALJE OPASNO

STANJE BOLJE, ALI I DALJE OPASNO

Požar koji je tijekom jučerašnjeg dana zahvatio šire područje općine Kula Norinska tijekom jučerašnjeg dana priprijetio je kućama u Matijevićima, Momićima i Podrujnici gdje je bilo najkritičnije i gdje su kuće u predjelu Bezeri u zadnji trenutak obranjene. Požar se na ova područja proširio iz mjesta Komin na područje općine Kula Norinska jučer oko 6 sati ujutro u nenaseljenom području Vrhdesne odakle se kasnije proširio na Bagaloviće.

Požar je tijekom noći smiro djelovanje i gori bez jačeg širenja fronte. Tome je pogodovalo smirivanje vjetra i neuobičajeno niska temperatura tijekom noći za ovo doba godine.

Djelovanja protupožarnih zračnih snaga tijekom jučerašnjeg dana je bilo ograničenog učinka zbog snažnog vjetra i zbog kvara na Canadair-ima.

Na terenu se nalazi na cijelom požarištu od Komina, preko Desana, Kule Norinske, Matijevića, Momića i Podrujnice oko 30 vatrogasnih vozila i oko 150 ljudi od čega ima i 20 vojnika koji su sinoć hitnim noćnim letom helikopterom prebačeni s punom opremom u Metković i odmah stavljeni na raspolaganje Stožeru za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije koji je sinoć u 20 sati održao hitnu sjednicu u Kuli Norinskoj.
Na sjednici su dogoverna daljnja djelovanja i raspoređivanje i organizacija snaga koje dolaze (vojska i 43 vatrogasca i 7 vatrogasnih vozila sa sjevera Hrvatske). Te snage su smještena u dvoranama u općini Kula Norinska te je Općina Kula organizirala i financira njihovo snabdijevanje.

U jednom trenutku se ispraznila vodosprema koja opskrbljiva vodom gotovo cijelu općinu Kula Norinska, a zbog stalnog punjenja protupožarnih cisterni. Taj problem je oko 21 sat riješen, kao i puštanje struje za naselja Matijevići, Momići i Podrujnica koji su oko 16 sati ostali bez električne energije.

Tijekom jučerašnjeg dana jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen te prevezen u Hitnu u Metkoviću.

General Mato Obradović koji zapovjeda protupožarnim dijelovanjem Hrvatske vojske ultimativno je zatražio da se organizira dežurstvo medicinskog tima što je na kraju dogovoreno s Hitnom Ploče.

Policija je blokirala prilazne ceste opožarenom području, osim za lokalno stanovništvo i one koji sudjeluju u kašenju požara. Problem predstavljaju znatiželjnici koji svojim prometovanjem ometaju promet pa se takve upozorava da ne polaze prema ugroženim područjima.

Na terenu je većina vatrogasnih postrojbi iz cijele županije i na rubu su iscrpljenosti. Smjenu očekuje dio postrojbi od strane postrojbi sa sjevera Hrvatske.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju smirivanje vjetra, njegovu stagnaciju tijekom jutra i moguće blago okretanje na jugoistočni vjetar u podnevnim satima.

Tijekom dana se očekuje djelovanje više desetaka vatrogasaca po samom požarištu što jučer nije bilo moguće pa se vatrogasci nadaju da bi požar danas mogao biti stavljen pod nadzor.
Skip to content